Honderden betogers zij aan zij in Zwolle bij manifestatie tegen racisme

Bij de manifestatie tegen racisme en discriminatie in Zwolle hebben zich honderden betogers verzameld. Ze vormden om 15.00 uur een zwart hart waarvan een foto vanuit een drone gemaakt wordt.

De demonstratie in het Wezenlandenpark is een initiatief van de Zwolse homogemeenschap. Met een stil en ingetogen protest sluiten ze aan bij betogingen in de Verenigde Staten. Lhbti’ers weten net als de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten wat het is om niet gelijkwaardig behandeld te worden, aldus de woordvoerder.

Burgemeester Peter Snijders van Zwolle richtte zich voorafgaand aan de manifestatie in een tweet tot de betogers. Hij noemde het “een belangrijk grondrecht om je mening te kunnen uiten tegen discriminatie”.

Aandacht voor Tomy Holten

Met de vuist in de lucht gebald schreeuwden de betogers minutenlang “black lives matter” en “no justice no peace”. Op een aantal protestborden werd aandacht gevraagd voor de zaak van Tomy Holten, ‘de Zwolse George Floyd’. Hij overleed in maart na een arrestatie. “Er wordt eerst gemept, dan pas worden vragen gesteld. Tomy Holten heeft dit meegemaakt”, zei demonstrant Louis de Freitas die het publiek kort toe mocht spreken. Het publiek hield om 15.00 uur een minuut stilte.

De manifestatie duurt tot ongeveer 15.30 uur. De gemeente Zwolle heeft een maximum aantal betogers ingesteld van 2400 in verband met corona-richtlijnen.

Maastricht

Waar het ene protest eindigt begint het volgende protest. In Maastricht begon rond 15.00 uur de demonstratie tegen racisme in het park De Griend.

Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio Zuid-Limburg zijn zo’n 1400 mensen op het protest afgekomen en ze houden zich goed aan de voorschriften. De gemeente had een maximum van 2000 bezoekers als voorwaarde gesteld om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.