Opmerkelijk

Hoekenezen zijn het zat: al dagenlang daalt er zwart stof neer in het dorp

Inwoners van Hoek van Holland zijn het zat. Voor de zoveelste keer daalt er zwart stof neer in het dorp. De DCMR Milieudienst Rijnmond heeft inmiddels al vierhonderd meldingen van overlast binnengekregen.

Bewoners ervaren niet alleen overlast door het neerdalende stof, ook zijn ze bang voor hun gezondheid. Op Facebook delen de Hoekenezen massaal hun ervaringen en foto’s van het zwarte spul. Ook wordt er opgeroepen melding te maken van de overlast bij de milieudienst. Inmiddels zijn er ook plannen voor een petitie.

Actieplan

De Rotterdamse wethouder Arno Bonte begrijpt de zorgen van de Hoekers en heeft de bedrijven verzocht een actieplan te maken om de overlast te verminderen. De milieudienst zegt in Hoek van Holland en het havengebied onderzoek en visuele waarnemingen te oden om de mogelijke bron van de overlast op te sporten.

Volgens de bewoners is de zwarte stof waarschijnlijk afkomstig van overslagbedrijven EMO en EECV. Het zou stof van steenkool en erts zijn. De milieudienst laat echter weten dat het door de harde wind lastig is om met zekerheid te zeggen waar het stof vandaan komt.

Meldingen

Zaterdag kwamen er negentig overlastmeldingen binnen, toen waren er ook meldingen uit het nabijgelegen ‘s-Gravenzande. Zondag staat de teller voorlopig op 28 klachten, alle uit Hoek van Holland. De overlast is vorige week zondag begonnen en sindsdien komen er bijna dagelijkse nieuwe klachten binnen.

ANP/Redactie