Gezondheid

Ervaringsdeskundige Mexicaanse griep leeft mee met corona-patiënten: 'Steek die mensen een hart onder de riem'

De uitbraak van het nieuwe coronavirus brengt bij Annemarie Vosselman uit Hilversum allerlei herinneringen naar boven. Haar man was in 2009 een van de eerste Nederlanders die besmet raakte met Mexicaanse griep. Annemarie hoopt dat mensen die nu het coronavirus oplopen, niet worden buitengesloten door hun omgeving.

Haar man, die zelf niet wil reageren, loopt de ziekte op tijdens een werkreis naar de Verenigde Staten. “Na de lange vlucht voelde hij zich niet helemaal lekker”, vertelt Annemarie. “We wisten toen al wel dat de Mexicaanse griep was uitgebroken, maar toch denk je in eerste instantie: ‘Dat overkomt mij niet’. Het kan ook gewoon de reis zijn.”

In de middag gaan Annemarie en haar man nog naar een feestje. Maar al snel blijkt het niet goed te gaan en bellen ze de huisarts. “We vroegen of we langs moesten komen. ‘Nee, alsjeblieft niet’, kregen we te horen.” De huisarts besluit aan huis te komen. “Hij kwam aanzetten met een mondkapje en handschoenen, dan begin je je toch zorgen te maken.”

Quarantaine

Ruim een dag later komen de testresultaten binnen. De vader van twee destijds jonge kinderen blijkt inderdaad de Mexicaanse griep te hebben, moeder en de kinderen niet. “Hij ging thuis op zolder tien dagen lang in quarantaine. Ik zette eten bovenaan de trap”, herinnert Annemarie zich. “En de kinderen mochten vanaf de bovenste treden een beetje praten, maar liever ook niet te veel.”

Hoewel ze zelf niet in quarantaine hoefde, voelde het voor Annemarie soms wel zo. “Niemand wil meer contact met je, dat is heel gek om te merken. We zijn zelfs de eerste drie weken niet meer voor verjaardagsfeestjes uitgenodigd. Ik wil daarom mensen oproepen om patiënten vooral een hart onder de riem te steken. Zelf zou ik er ook niet naast gaan zitten, maar zet dan een pannetje met soep voor de deur.”

Lees ook: Voorbereiden op het coronavirus: dit kun je in huis halen

Annemarie stoort zich soms aan het taalgebruik rondom het coronavirus. Bijvoorbeeld als ze leest dat een moeder uit Amsterdam ‘haar kind heeft besmet’. “Met die uitdrukking maak je de persoon impliciet schuldig. Je voelt je al mega schuldig. En tot je de uitslag krijgt, weet je ook niet wat je hebt. Iedereen hoest wel eens een keer. Je hebt helemaal geen grip op zo’n virus.”