Lifestyle & Entertainment

Het is Nationale Complimentendag, maar hoe geef je een goed compliment?

Al achttien jaar lang ‘vieren’ we op 1 maart Nationale Complimentendag. Hans Poortvliet bedacht de dag voor de grap, maar volgens hem is het thema nog altijd actueel. “We zijn nog steeds niet goed in het geven van complimenten. Vaak hoor je het alleen als je iets fout doet.”

Volgens Poortvliet voelen mensen een niet aflatende behoefte aan aandacht en waardering. “Kijk maar naar ons gedrag op social media. We posten van alles, in de hoop dat we er likes en reacties op krijgen. Dat komt voort uit die behoefte.”

Hoe geef je een compliment?

Maar hoe geef je een goed compliment? Poortvliet meent dat het de kunst is om je compliment persoonlijk te maken en specifiek. “Ga wat dieper in op waarom je iemand complimenteert en leg het uit. Bovendien moet je opmerking oprecht zijn, zonder bijbedoeling. Als iets gespeeld is, dan prik je daar zo doorheen.”

Lees ook: Wat leuk dat je dit leest op nationale complimentendag

Voel je je niet prettig bij het uitspreken van je compliment, dan kun je ‘m ook opschrijven. “Je moet de vorm kiezen waarbij je je het prettigst voelt. Sommige mensen vinden het moeilijk om zo’n boodschap te zeggen in iemands gezicht. Schrijf dan gewoon een kaartje.”

Compliment krijgen minstens zo moeilijk

Poortvliet stelt dat het ontvangen van een compliment voor veel mensen minstens zo moeilijk is. “Dat ligt wellicht een beetje aan onze calvinistische achtergrond. We hebben de neiging om al snel in de bescheiden modus te schieten. Complimenteert iemand ons op onze trui, dan roepen we al snel dat het een uitverkoopje was, bijvoorbeeld. We wimpelen het af.”

Daarnaast ziet Poortvliet dat we in de regel te veel kritiek om onze oren krijgen. “Daardoor zoeken we er al snel iets achter als iemand ons een compliment geeft.” Wat je altijd kunt doen: “Gewoon, zeggen dat je het leuk vindt dat iemand je complimenteert.”

Nationale Complimentendag gaat internationaal

De Nationale Complimentendag is allang niet meer nationaal. De dag is een wereldwijd fenomeen geworden. “Ik zag het zelfs in Rusland, Indonesië en ga zo maar door. Maar eigenlijk zou hier geen speciale dag voor moeten zijn. Mensen zouden iedere dag structureel complimenten moeten uitdelen.”