Politiek

Henk Krol stopt als fractieleider van 50PLUS, zet eigen partij op

Henk Krol stopt als fractieleider van 50PLUS. Dat maakte de 70-jarige politicus zondagochtend bekend in WNL op Zondag. Hij gaat zijn eigen partij opzetten, de Partij voor de Toekomst.

Krol zegt zijn lidmaatschap op na een wekenlang conflict binnen de partij. De voorzitter van de Tweede Kamerfractie zet zijn eigen partij op, de Partij voor de Toekomst. “Wie dat wil, en wie onze achterban serieus neemt, kan zich erbij aansluiten”, schrijft Krol in een afscheidsbrief.

Samen met Femke Merel van Kooten-Arissen

Wat dit precies betekent voor de vierkoppige fractie van 50PLUS is nog niet bekend. Wel neemt Krol zijn eigen zetel mee. Ook het Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen sluit zich aan bij de partij van Krol. Zij splitste zich eerder af van de Partij voor de Dieren en kondigde in februari aan zich bij 50PLUS te zullen aansluiten.

50PLUS wordt al jaren geplaagd door interne ruzies. Een recent conflict tussen Kamerleden, regionale voorzitters en partijvoorzitter Geert Dales liep hoog op. Dat de voorzitter ook een gooi wilde doen naar een Kamerzetel, zat een aantal partijprominenten dwars. Dales kondigde uiteindelijk aan op te stappen. Of hij zich ook aansluit bij de nieuwe partij van Krol, laat hij nog even in het midden.

“Henk Krol moet vrij baan krijgen om niet gehinderd door gedoe en geruzie zijn grote talenten als volksvertegenwoordiger te kunnen inzetten ten behoeve van zijn achterban”, zegt Dales wel in een reactie. Hij richt zich nu op het afronden van zijn bestuurstaken. Zijn 50PLUS-lidmaatschap zegt hij op.

ANP