Gezondheid

‘Veel mis met helikopters Kustwacht’

Aan boord van helikopters van de Nederlandse Kustwacht is te weinig ruimte om slachtoffers goed te kunnen behandelen. Verpleegkundigen maken zich bovendien zorgen over hun eigen veiligheid aan boord.

Er is “zeer weinig ruimte om te manoeuvreren rondom de patiënt” en het is zelfs “fysiek bijna onmogelijk om de tas met medische middelen te openen”. Deze en andere tekortkomingen blijken uit een vertrouwelijk en kritisch onderzoeksrapport in bezit van NRC. Het is opgesteld door veiligheidsdeskundigen van KLM, Schiphol en kenniscentrum voor de luchtvaart NLR.

De luchtvaartmaatschappij en de luchthaven hebben een gezamenlijk medisch bedrijf dat alle verpleegkundigen, apparatuur en geneesmiddelen voor de Kustwachthelikopters levert. Direct na het verschijnen van het rapport besluit het bedrijf hiermee te stoppen, blijkt nu. KLM laat desgevraagd weten dat de reddingsactiviteiten niet meer “in het productportfolio” passen.

De aanleiding voor het onderzoek was een ongeval van een verpleegkundige tijdens een trainingsvlucht. Zijn enkel raakte blijvend beschadigd. Het ongeval en de nasleep zorgden voor onrust onder het personeel op de vliegbasis, schrijft NRC.