112

Heksenjacht op jongens die man van fiets trapten voor Snapchat-filmpje

Duizenden mensen verspreiden op social media de persoonsgegevens van de twee jongens die ervan worden verdacht een oudere man van zijn fiets te hebben getrapt in Amsterdam. Een van de jongens filmde de mishandeling en deelde het op social media, waarna er een ware heksenjacht losbarstte.

Onder de Facebook-berichten van verschillende grote nieuwsmedia worden de namen en profielen van de verdachten en hun familieleden gedeeld. Tienduizenden mensen doen hier aan mee. Zelfs de gemeente Amsterdam, waar mogelijk de moeder van een van de verdachten werkt, wordt opgeroepen om in actie te komen.

Lees ook: Man (65) van fiets getrapt, daders ontmaskerd door video

De politie laat weten te snappen dat mensen mee willen helpen en dat ze dat ook zeer op prijs stellen. “Echter moeten mensen wel rekening houden met de strafbaarheid van hun uitingen”, laat een woordvoerder van de politie Amsterdam weten. Doodsbedreigingen, zoals die nu massaal geplaatst worden op Instagram en Facebook, zijn dus absoluut uit den boze.

Lagere straf na heksenjacht

“Daarnaast kunnen de uitingen op social media leiden tot een andere uitkomst van de zitting”, gaat de woordvoerder verder. “Een rechter kan besluiten dat de verdachten al genoeg gestraft zijn door social media en dus geen of een lagere straf opleggen.”

Inmiddels heeft een van de verdachten zich gemeld bij de politie, naar de tweede wordt nog gezocht.