Gezondheid

Heel Holland Plakt: ludieke actie met knutselwerkjes gaat viral

Ze hangen in Canada, Engeland, Duitsland en ook Bonaire: knutselwerken van kinderen zijn her en der op de ruiten van woonhuizen te vinden. Het was een idee van Jeroen Heemskerk uit Lisse, die vier dagen geleden besloot de knutselwerkjes van zijn kinderen op zijn ruiten te plakken, om ”gewoon wat vrolijkheid te brengen”. Dat idee gaat helemaal viral.

Het begon voor Jeroen eigenlijk als een grapje. De vrolijke lentetaferelen die zijn twee kinderen hadden geknutseld, had hij even daarvoor op de ruiten geplakt en gefotografeerd. Hij maakte een Facebookgroep aan, Heel Holland Plakt. ”Ik dacht, dat is leuk, dan kunnen mensen aansluiten en ook foto’s posten.”

Internationaal

En of er mensen aansloten: op het moment van schrijven telt de groep ruim 9200 leden. De ene na de andere foto op de pagina laat zien hoe kinderen drukdoende hun werkjes op de ruiten plakken. En het initiatief beperkt zich niet tot de landsgrenzen, want ook in Duitsland en zelfs in Canada plakken mensen vrolijke en kleurrijke plaatjes op hun ruiten.

Heel Holland Plakt: ludieke actie met knutselwerkjes gaat viral

In de omgeving van het Zwarte Woud, Duitsland

Ontroerend

Jeroen kan het bijna niet beseffen. ”Ik krijg zoveel berichten. Het komt echt van alle kanten binnen. Ik kan het bijna niet bijhouden, en ik ben ook nog gewoon aan het werk.” De Facebookgroep die Jeroen gemaakt heeft, houdt hij goed in de gaten. ”Op heel veel vlakken ontroeren alle berichten mij onwijs. Er worden zoveel mensen vrolijk van die normaal heel eenzaam zijn. En er zijn zoveel mensen nu aan het knutselen, af en toe schiet ik er bijna vol van.”

Binnen vier dagen groeide de groep met negenduizend leden en Jeroen hoopt dat het er nog veel meer worden. ”Misschien zit ik aan het einde van de week wel op honderdduizend! Ik denk echt nog niet dat we er zijn.”