Politiek

Hardere aanpak overlastgevende asielzoekers: 'Draagvlak wordt aangetast'

In Groningen, Friesland en Drenthe worden overlastgevende asielzoekers vanaf maandag harder aangepakt. Zo wil het ministerie van Justitie en Veiligheid “de hinder voor omwonenden, ondernemers en medewerkers terugdringen”.

Volgens het ministerie zorgt een relatief kleine groep asielzoekers op sommige plekken in Nederland voor overlast en criminaliteit in en om asielzoekerscentra.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Asielzaken vindat dat onaanvaardbaar. “Niet alleen omdat mensen hier veel last van hebben, maar ook omdat hierdoor het draagvlak wordt aangetast voor asielzoekers die bescherming nodig hebben.”

Het gaat in de drie noordelijke provincies om tachtig asielzoekers die regelmatig voor problemen zorgen. Landelijk staan er ongeveer 300 overlastgevende asielzoekers op deze lijst, de zogenaamde Top X-lijst.

Lees ook: Ter Apel wil af van asielzoekers uit veilige landen: ‘95% van de overlast’

‘We zitten ze op de huid’

“We zitten de overlastgevers op de huid, en er geldt een zero tolerance-beleid”, zegt Henk Wolthof. Hij is een zogenoemde ‘ketenmarinier’ en is ingehuurd om de problemen rond overlastgevende asielzoekers aan te pakken.

De overlastgevers kunnen bijvoorbeeld een gebiedsverbod krijgen of ‘vrijheidsbeperkende maatregelen’. “We doen aangifte en zetten zo vaak als mogelijk in op versneld vertrek uit Nederland”, legt Wolthof uit. “Zo willen we de overlast in en buiten de centra terugdringen.”

Vanaf 1 mei wordt de strengere aanpak voor overlastgevende asielzoekers landelijk ingevoerd.