Politiek

Harde botsing OM en Wilders in rechtbank tijdens 'minder Marokkanen-proces'

De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie heeft woensdag woest gereageerd op beschuldigingen van Geert Wilders. Wilders zei tijdens het hoger beroep in het ‘minder Marokkanen-proces’ dat de aanklagers in het proces “verblind zijn door haat tegen hem en de PVV”.

Advocaat-generaal Gerard Sta reageerde dat de uitspraken van Wilders “echt niet kunnen”. “Die woorden kunnen gewoon niet, het is volstrekt onjuist. Dit gaat alle perken te buiten.” Volgens hem moet de politicus met bewijs komen, als hij beweert dat er stukken achtergehouden worden. “Ik vind dat Wilders zijn woorden moet terugnemen. Maar omdat ik weet dat hij dat toch niet zal doen, ga ik er niet om vragen.”

‘Politieke poppenkast’

Wilders haalde in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol fel uit naar het OM. Hij zei onder meer dat hij vindt dat de advocaten-generaal zich “moeten doodschamen” en hij noemt de strafzaak tegen hem een “politieke poppenkast”.

Lees ook: Wilders en advocaat in de tegenaanval: ‘Wilt u de waarheid soms niet weten?’

De politicus staat terecht voor een uitspraak uit 2014. Tijdens een bijeenkomst in maart van dat jaar stelde de politicus zijn publiek drie vragen: of ze meer of minder Europese Unie, Partij van de Arbeid en ten slotte Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde steeds harder “Minder! Minder!” als antwoord. Hiermee zette de PVV’er volgens het OM aan tot haat.

In hoger beroep heeft het OM net als in eerste aanleg een geldboete van 5000 euro geëist. De rechtbank veroordeelde Wilders in 2016, maar legde geen straf op. Zowel het OM als de politicus ging in beroep.

Documenten doorgespit

Volgens Wilders is er sprake van politieke beïnvloeding. Hij is ervan overtuigd dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten een stevige vinger in de pap heeft gehad om hem strafrechtelijk aan te pakken. Het OM heeft dat keer op keer met klem tegengesproken, maar het gerechtshof Den Haag had eind vorig jaar gevraagd om nogmaals en zeer grondig te zoeken naar documenten die met het besluit tot vervolging te maken hebben. Daarop heeft het OM “volledige inboxen, aantekenboekjes en tekstberichten doorgespit”, maar het blijft erbij: er is geen sprake van beïnvloeding.

Het ‘minder Marokkanen’-proces tegen PVV’er Geert Wilders gaat verder op 23 maart. Dan krijgen de politicus en zijn advocaten de kans om te reageren op de door het Openbaar Ministerie ingebrachte stukken over mogelijke politieke beïnvloeding van het inmiddels jarenlang slepende strafproces waarvan momenteel het hoger beroep bezig is.

De zitting op 23 maart zal niet – zoals de eerdere zittingen – in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol zijn, maar in Den Haag. Dat is omdat op Schiphol die dag het MH17-proces gepland staat.

ANP