112

Veel regen, grote hagelstenen en donder: meerdere plaatsen getroffen door noodweer

Meerdere plaatsen in Nederland werden dinsdagavond opgeschrikt door noodweer. Volgens veel mensen kwam het ”uit het niets”.聽Vooral in de regio Barneveld is het flink tekeer gegaan, maar ook uit Limburg komen meldingen van zware regenval.

“Het spookt op sommige plaatsen!”, meldt Weer.nl. “Na een maximumtemperatuur van 36 graden, kwam het in Midden-Limburg tot #noodweer!”聽Op beelden is te zien hoe hagelstenen met een doorsnede tot drie centimeter uit de lucht komen vallen. In andere video’s is te zien dat straten blank staan en bomen uit de grond gerukt worden door harde valwinden.

Het noodweer kan heel plaatselijk zijn. Zo kan het op ene plek hard regenen en waaien, terwijl het dorp ernaast niet of nauwelijks last heeft. Het ging los op verschillende plaatsen in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en op sommige plekken in Utrecht.

Regen, harde wind, onweer en hagel

In Limburg staan in verschillende plaatsen de straten blank. Caroline Verhees laat weten dat ze even friet ging halen in Roggel. Onderweg naar聽weg huis sloeg het weer zo snel om dat ze even een tussenstop heeft gemaakt bij haar ouders in聽Heythuysen. ”Takken braken van bomen af”, schrijft ze in haat tweet.

Ook in Gelderland ging het los. Zo komen er berichten uit Lunteren, Wijchen en Barneveld. Daar werd de regen vergezeld door een flinke portie onweer. Camping Beukhof in Lunteren stond binnen een kwartier onder water. ”Tenten liggen plat, voortenten zijn kapot gescheurd en de stroom is uitgevallen. Niets staat meer overeind, alles staat blank,” vertelt campingeigenaar Gijs Beukhof.

Bij een supermarkt in Barneveld hadden ze na de hoosbui last van lekkage. Het water sijpelde bij de frisdrankenafdeling door het dak heen. Een dweil was niet meer voldoende om het droog te houden. Met emmers en afvalbakken wordt het water opgevangen.

Buien verplaatsen zich nauwelijks

Volgens weerdiensten bestaat er een kans dat later op de avond meer plaatsen te maken krijgen met onweersbuien. In het zuiden, midden en oosten van het land kunnen er dan onweersbuien ontstaan. De buien verplaatsen zich nauwelijks. Hierdoor kan veel regen vallen met kans op wateroverlast.

Het is niet ongebruikelijk dat er na dagen met hoge temperaturen en een hoge vochtigheidsgraad onweersbuien ontstaan.

Beeld: Twitter@MeteoVoorne