Misdaad

Steeds meer gruwelijke details naar buiten in zaak-Ruinerwold

Zes van de negen kinderen van het Ruinerwold-gezin stonden nooit ingeschreven bij de gemeente en gingen nooit naar school, dat blijkt uit de eerste inleidende zitting in de zaak-Ruinerwold tegen Gerrit Jan van D. en Josef B. Volgens de twee verdachten zou contact met de buitenwereld “je onrein maken”.

Uit het betoog van het Openbaar Ministerie (OM) blijkt dat een van de zonen zo onrein werd gevonden dat hij vanaf zijn twaalfde jaar werd afgezonderd van de rest van de familie. Hij woonde in een caravan ergens anders op het terrein. Ook zat hij een hele zomer in een hondenhok in een schuur. De drie oudste kinderen kregen de schuld van de dood van hun moeder.

De oudste kinderen mochten wel naar school, maar sociaal contact was er niet. Ze mochten niet met vriendjes spelen en niet naar feestjes. “Vaders wil was wet”, zo klinkt het. Zelfs als hun vader even weg was, laten de kinderen weten niet van het terrein af te durven.

Verdachten

Gerrit Jan en Josef kennen elkaar sinds de jaren ’80 en delen dezelfde geloofsovertuiging. Volgens het OM was Josef de schakel tussen de buiten- en binnenwereld van het gezin. Zonder zijn hulp hadden ze niet zo lang verborgen kunnen blijven.

De twee verdachten worden beiden aangeklaagd voor vrijheidsberoving van de kinderen, maar ook van de Oostenrijkse volgeling Hermann S. Hij zou maandenlang zijn vastgehouden en zelfs zijn opgehangen aan zijn handen en voeten.

Daarnaast worden ze ook aangeklaagd voor het witwassen van geld. Er is bijna honderdduizend euro contant geld gevonden op de boerderij. Waar dat geld precies vandaan komt wordt nog onderzocht.

Seksueel misbruik

Gerrit Jan wordt ook nog de mishandeling van zijn kinderen en seksueel misbruik van twee van zijn kinderen ten laste gelegd. Hij zou zijn tweede zoon en oudste dochter hebben misbruikt tussen hun twaalfde en vijftiende jaar. Dat zou zijn gebeurd omdat de geest van hun overleden moeder in hen zou zijn teruggekeerd.

Hersenbloeding

Gerrit Jan zou in 2016 een hersenbloeding gehad hebben, waardoor hij nu niet meer kan praten. Vooralsnog is Gerrit Jan dus ook niet verhoord. De rechter wil uitgezocht hebben of er met Gerrit Jan gepraat kan worden en of hij het begrijpt.

Zijn advocaat Robert Snorn zegt met zijn cliënt tot op zekere hoogte te kunnen communiceren. Vooral gesloten vragen waar de verdachte ja of nee op kan zeggen en handgebaren zouden lukken. Echter weet Snorn niet zeker of hij alles begrijpt. In het Pieter Baan Centrum moet na neurologisch en neuropsychologisch onderzoek blijken wat Gerrit Jan wel of niet begrijpt.

De advocaat van Josef, Yehudi Moszkowicz, wil dat Gerrit Jan zo snel mogelijk verhoord wordt. Volgens hem kan het nadelig zijn voor zijn cliënt dat het allemaal lang gaat duren. Snorn wil graag dat de rechters Gerrit Jan verhoren in het Pieter Baan Centrum of in het penitentiaire ziekenhuis Scheveningen. Een prikkelarme omgeving zou volgens hem het beste zijn.

Andere getuigen

Moszkowicz laat weten dat zijn cliënt Josef niet alleen een verdachte is in de zaak, maar ook een belangrijke getuige. Daarnaast wil hij graag de dagboeken van Gerrit Jan kunnen lezen, hem zelf vragen stellen, spreken met zijn kinderen, met de mishandelde Oostenrijker en een Engelse dame die zich korte tijd aansloot bij het gezin.

Ook wil de advocaat een opheffing van het voorarrest van Josef. Josef werkt als timmerman en doordat hij nu niet kan werken, staan de schuldeisers op de stoep. Ook heeft de gemeente Josef een dwangsom opgelegd vanwege aanpassingen aan de boerderij. Persoonlijk faillissement zou volgens Moszkowicz volgen als Josef niet wordt vrijgelaten.

‘Rein geweten’

Als de rechter aan Josef vraagt hoe hij de zaak ziet, antwoord hij dat hij een “rein geweten heeft” en het “voelt als een heksenjacht”. Volgens Josef is er niemand in de rechtszaal die de kinderen snapt en begrijpt.

Het OM laat weten bang te zijn voor herhaling als Josef wordt vrijgelaten in afwachting van het inhoudelijke proces. Hij staat immers nog steeds achter het geloof van Gerrit Jan. Wel gaat het OM akkoord met de wens van Moszkowicz om sommige getuigen te horen.