Politiek

Grote zorgen om privacy bij webcamexamens: 'Je moet je hele kamer scannen'

Studenten van Tilburg University zijn niet blij met de manier waarop zij in mei online examens moeten afleggen. Ze vinden namelijk dat hun privacy flink wordt geschonden. Om spieken te voorkomen verzamelt het ict-programma Proctorio allerlei informatie over de studenten. Dit gaat van hun interieur tot hun gezichtsuitdrukking. De studenten zijn een petitie gestart.

‘Roomscan’

“We willen liever geen vertraging, maar dit verplichten is niet oké,” zegt student psychologie Naomi de Leng. Zij moet in mei een aantal webcamexamens afleggen en vindt dat de universiteit de privacy van de studenten niet genoeg waarborgt. Proctorio monitort onder andere het achtergrondgeluid, hoofd- en mondbewegingen, welke websites je bezoekt en waar je muis op het scherm is.

Daarnaast moeten de studenten verplicht een ‘roomscan’ maken. Hierop is hun hele studentenkamer te zien, zodat kan worden gecheckt of er tijdens het examen niet wordt afgekeken. Als een student geen webcam of microfoon heeft, kan deze het examen niet afleggen.

Zorgen om privacy

Een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens laat weten veel vragen vanuit studenten en ouders te ontvangen over de webcamexamens van Proctorio. “We hebben hier nog geen onderzoek naar gedaan, maar maken ons wel zorgen. De onderwijsinstelling is altijd verantwoordelijk voor de privacy. Zij moeten ook goed naar de studenten communiceren hoe deze wordt gewaarborgd.” De universiteit zelf zegt later vandaag met een statement te komen.

Niet alle zorgen van Naomi gaan overigens over privacy. Ze denkt ook dat veel mensen zullen worden uitgesloten van de examens. “Als je Wi-Fi een keer uitvalt, zak je direct. Veel buitenlandse studenten zijn terug naar huis gegaan. Hoe gaan ze dit oplossen met de verschillende tijdzones?”