112

Vijf mensen van Nederlandse ambassade in Beiroet gewond door explosie

In Beiroet heeft dinsdag aan het eind van de middag een enorme explosie plaatsgevonden. De verwoestende explosie heeft aan zeker 50 mensen het leven gekost. Ook zijn er 3000 gewonden, schat het ministerie van Volksgezondheid. Tegelijkertijd spreekt het Libanese Rode Kruis over minstens 2200 gewonden.

Onder de gewonden bevinden zich ook vijf mensen die verbonden zijn aan de Nederlandse ambassade in de Libanese hoofdstad. Een van hen is zelfs zwaargewond.

Het zou gaan om twee medewerkers van de ambassade en drie partners van verschillende medewerkers, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze hebben alle vijf de Nederlandse nationaliteit.

Lees ook: Minister Blok ‘geschokt’ door zware explosie in Beiroet

Explosie

De explosie gebeurde rond 17.30 uur Nederlandse tijd in de omgeving van de haven. Honderden slachtoffers zouden zijn getroffen door de ontploffing. Beelden van de explosie gaan via social media de hele wereld over.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders die in de Libanese hoofdstad Beiroet zijn om contact op te nemen met familie of vrienden.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken kon nog niet zeggen hoeveel Nederlanders er momenteel in de Libanese hoofdstad zitten.

Gebrekkige informatievoorziening

Het ministerie adviseert Nederlanders in Beiroet die hulp nodig hebben contact te leggen met hun reisverzekeraar of de ambassade. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken kon niet zeggen hoeveel Nederlanders er momenteel in de Libanese hoofdstad zitten. “Het zijn er niet zoveel, voor een groot deel van Libanon geldt een negatief reisadvies.”

Hij zegt dat de informatievoorziening vanuit Beiroet over de Nederlanders daar heel gebrekkig is. Een groot deel van de infrastructuur ligt in puin door de explosie die tientallen levens heeft geëist.

Tekst: ANP / Redactie