Gezondheid

Grootste snurker van Nederland maakt evenveel herrie als voorbijrazende trein

Je zal er maar naast liggen: iemand die de hele nacht ligt te snurken, waardoor jij geen oog dicht doet. Als je dacht dat jij al zwaar had, denk dan even aan de partner van de grootste snurker van Nederland.

In de jaarlijkse zoektocht naar de grootste snurker van Nederland werd de Kliniek voor Snurken en Apneu dit jaar overspoeld met aanmeldingen van snurkende Nederlanders. “Door de huidige coronacrisis hebben wij veel meer filmpjes en geluiden binnen gekregen dan andere jaren”, zegt woordvoerder Olivier Tielemans.

Irritatie

Vanwege de coronacrisis is er ook meer vraag naar de behandeling van snurken. “Dit is te verklaren doordat mensen nu 24 uur per dag bij elkaar in huis zijn, waardoor de irritatie wat sneller kan oplopen”, legt Tielemans uit. “Als er daarnaast ook nog slecht geslapen wordt doordat je partner snurkt, kan dat vaak de druppel zijn. Slaapkwaliteit en kwantiteit is in deze vervelende periode van cruciaal belang voor je algehele gezondheid.”

Voorbijrazende trein

De twijfelachtige eer gaat dit jaar naar een man die met zijn gesnurk een geluid van maar liefst 85 decibel weet te produceren. Dat is ongeveer net zo hard als het geluid van een vrachtwagen of een voorbijrazende trein. En toch is het geen record. Dat werd namelijk in 2017 neergezet door Frank van Wilgenburg.

Lees ook: Frank is de grootste snurker van Nederland

Hij produceerde destijds een snurkgeluid van maar liefst 100 decibel, vergelijkbaar met het geluid van een straaljager die laag boven je hoofd vliegt.

Taboe

Allemaal leuk en aardig, maar snurken is nog altijd een groot maatschappelijk probleem. Nederland telt op dit moment zo’n vier miljoen chronisch snurkers. Er rust een groot taboe op snurken, waardoor het weinig bespreekbaar wordt gemaakt. De Kliniek voor Snurken en Apneu hoopt met de verkiezing ‘Grootste snurker van Nederland’ het taboe te doorbreken.

Beeld: Pexels