Lifestyle & Entertainment

Gedeeltelijke maansverduistering vanavond goed te zien in Nederland

De maan staat vrijdagavond donkergrijs aan de hemel. Door een gedeeltelijke maansverduistering valt er minder zonlicht op dan gebruikelijk. De aarde houdt het licht tegen. De eclips begint om 18.06 uur, het hoogtepunt is om 20.11 uur en rond 22.15 uur is het afgelopen.

Het gaat om een zogeheten maansverduistering in de bijschaduw. Dat is de minst verduisterende verduistering die er is. De maan trekt langs de rand van de schaduw van de aarde en krijgt daardoor iets minder licht dan anders.

Overal in het land goed te zien

Volgens Amara Onwuka van Weer.nl is het astronomische schouwspel vrijwel overal in het land goed te zien. ”In het hele land zijn er vrijdagavond opklaringen waardoor de verduistering goed te zien is. In het westen van het land is de verduistering het best te volgen, dit doordat er in het oosten nog kans is op wat bewolking.”

Andere eclipsen dit jaar bijna niet te zien

De maan weerkaatst het licht van de zon naar de aarde. Een maansverduistering gebeurt als de aarde tussen de zon en de maan in komt te staan. De aarde houdt zonlicht tegen en de maan belandt geheel of gedeeltelijk in de schaduw. Maansverduisteringen komen een paar keer per jaar voor.

Later dit jaar zijn er nog twee eclipsen boven Nederland, maar die zijn vrijwel niet te zien. De laatste totale maansverduistering was in januari 2019. De eerstvolgende totale maansverduistering boven Nederland is in september 2025.