Sport

Slechte start voor Formule 1: GP van Australië gaat niet door vanwege coronavirus

De GP van Australië in de Formule 1 is afgelast vanwege het nieuwe coronavirus. De organisatoren in Melbourne hebben dat kort voor het begin van de eerste vrije training bekendgemaakt.

In een gezamenlijke verklaring, die door de organisatie van de Formule 1, de overkoepelende autosportfederatie FIA en de raceorganisatie in Australië naar buiten is gebracht, staat dat een meerderheid van de raceteams de wedstrijd niet wilde laten doorgaan. Daarop volgde het besluit om niet te starten.

“We begrijpen dat dit zeer teleurstellend nieuws is voor de duizenden fans die de race wilden bijwonen. Een ieder die een kaartje heeft, krijgt zijn geld terug. Een nadere mededeling zal nog volgen”, aldus de organisatoren. Ze vinden dat de veiligheid van alle “leden van de Formule 1 familie en de bredere gemeenschap moet prevaleren. Net als de eerlijkheid van de competitie.”

Max Verstappen zegt teleurgesteld te zijn, maar te begrijpen dat dit het juiste besluit was. “Het spijt me voor de fans en iedereen die betrokken is bij de Formule 1. Blijf veilig!”

Afgelasting is het goede besluit

Wereldkampioen Lewis Hamilton van Mercedes laat via Twitter weten dat de afgelasting “helaas het goede besluit is”. Ook al zou hij liever racen. “Maar we moeten realistisch zijn en gezondheid en veiligheid voorop zetten. De realiteit is dat ieder dag mensen sterven en velen ziek zijn. Niemand kent de omvang van waarmee we te maken hebben, maar we dienen voorzorgsmaatregelen te nemen om zoveel mogelijk mensen zo veilig mogelijk te houden.”

Donderdag maakte het F1-team van McLaren al bekend dat het zich had teruggetrokken voor de race in Australië. Bij een van de teamleden was het nieuwe coronavirus aangetroffen.

De Grand Prix van Australië is de eerste race van het Formule 1-seizoen van 2020. De volgende race vindt over een week plaats in Bahrein. Het is nog niet bekend of die race kan doorgaan. De Grote Prijs van China in Shanghai op 19 april is in ieder geval afgelast.

ANP