Steeds minder betaalbare huizen: 'Bouw meer starterswoningen'

De woningmarkt wordt steeds krapper en dat betekent dat het ook moeilijker wordt om aan een (betaalbaar) huis te komen. Vooral jonge Nederlanders zijn al langer dan een jaar op zoek, blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder bijna 3000 mensen.

Eerst het goede nieuws: het overgrote deel van de Nederlanders ervaart geen problemen door de krappe woningmarkt. 86 procent van de ondervraagden zegt namelijk niet op zoek te zijn naar een koop- of huurwoning.

Langer dan vijf jaar zoeken

Wel is er een groot verschil tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Zo is maar liefst een derde van mensen onder de dertig jaar op zoek naar een woning. Onder vijftigplussers is dat slechts een op de tien. Het aantal woningzoekers van dertig tot vijftig jaar ligt daar tussenin, 15 procent.

Bij de mensen die op zoek zijn naar een nieuw huis, is er een grote groep die al langer dan een jaar speurt (44 procent). Iets meer dan een op de vijf huizenzoekers zegt zelfs al langer dan vijf jaar bezig te zijn.

Hoe blijft woningmarkt betaalbaar?

Donderdag maakte de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) bekend dat er in afgelopen kwartaal minder woningen te koop stonden. Volgens NVM-voorzitter Onno Hoes is er zelfs sprake van woningnood. Door het beperkte aanbod worden de prijzen aangejaagd, waardoor er minder keuze is voor ‘Jan Modaal’.

Lees ook: Steeds minder woningen voor ‘Jan Modaal’ door toenemende krapte op de woningmarkt

Wat moet er gebeuren om de woningmarkt betaalbaar te houden? Meer goedkope (starter)woningen bouwen, luidt het antwoord van veel ondervraagden (57 procent). Ook het ombouwen van leegstaande kantoorpanden naar huizen is een veelgehoorde oplossing (48 procent).

Een van de maatregelen die coalitiepartijen VVD en D66 willen nemen, is het legaal maken van permanent wonen op een recreatiepark. Dat is nu nog verboden. Een kwart van de Nederlanders denkt dat zo’n legalisering zal helpen. Mensen zien meer in het stimuleren van een betere doorstroom van sociale huurwoningen (26 procent).

Wat Vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.