Gezondheid

Gevangene in Den Haag is besmet met coronavirus

Voor het eerst in Nederland is het nieuwe coronavirus vastgesteld bij een gevangene. De man zit in de gevangenis in Scheveningen en is geïsoleerd.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

De Dienst Justitiële Inrichtingen meldt dat de gevangene woensdagavond positief op het virus testte in het gevangenisziekenhuis. “Hij is volgens protocol geïsoleerd en wordt goed in de gaten gehouden.”

Twintig gevangenen in isolatie

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat gevangenen alleen op het virus getest worden als ze klachten hebben en in een risicogroep zitten, of als ze ernstige klachten hebben. Ongeveer twintig mensen in verschillende gevangenissen zijn in afzondering geplaatst omdat ze mogelijk de ziekte onder de leden hebben.

Andere gedetineerden in deze gevangenissen mogen alleen nog in kleinere groepen samenkomen om bijvoorbeeld te sporten of te werken. Het ministerie zei woensdag dat er strengere maatregelen volgen als er iemand besmet blijkt te zijn. Iedereen die in aanraking is geweest met die persoon moet dan ook in isolatie.

Geen bezoek meer

Ook moeten medewerkers die bij de besmette gevangene in de buurt zijn geweest thuisblijven. Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming zegt dat de veiligheid van het personeel en de gevangenen voorop staat. “Het personeel was hier op voorbereid en heeft snel en adequaat gehandeld.”

Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, mogen gevangenen sinds zaterdag geen bezoek meer ontvangen. De maatregel geldt in ieder geval tot 6 april. Jongeren in justitiële jeugdinstellingen mogen nog wel bezocht worden door hun ouders of verzorgers.

Redactie/ANP