'1 op de 10 Nederlanders in geldnood door coronacrisis'

De coronacrisis raakt iedereen in Nederland, maar financieel hebben de mensen die het al zwaar hadden het nóg moeilijker. Een op de tien Nederlanders zegt moeilijk rond te kunnen komen sinds de crisis. Dat blijkt uit onderzoek van platform Wijzer in geldzaken onder duizend Nederlanders.

Vooral mensen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering, laagbetaalde zzp’ers en laagbetaalde flexwerkers worden hard getroffen door de gevolgen van de crisis. Ongeveer twee derde van de laagbetaalde flexwerkers en laagbetaalde zzp’ers zegt dat hun inkomen is gedaald door de crisis. Ook als ze gebruik hebben gemaakt van inkomensondersteunende regelingen van de overheid, is hun netto-inkomen gedaald.

Spaargeld gebruiken om te overleven

Van de mensen die hun inkomsten zagen dalen door de coronacrisis, zegt bijna de helft (46 procent) de afgelopen tijd spaargeld te hebben gebruikt om rekeningen te betalen. Een derde (33 procent) zegt de huidige situatie niet langer dan drie maanden te kunnen volhouden zonder in de financiële problemen te komen.

Goedbetaalde zzp’ers kunnen vaak nog wel terugvallen op een zelf aangelegd reservepotje om kosten op te vangen. Van de mensen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering zegt 44 procent echter geen spaargeld meer te hebben om toekomstige onverwachte uitgaven van ongeveer 2000 euro direct te kunnen betalen. Hetzelfde geldt voor 42 procent van de ondervraagde laagbetaalde flexwerkers.

Baan kwijt door corona

Uit eerder onderzoek van Wat vindt Nederland onder 5000 mensen bleek al dat 4 op de 5 Nederlanders zich zorgen maakt over de economische gevolgen van de coronacrisis. Vier procent van de Nederlanders is zijn of haar baan kwijtgeraakt door de coronacrisis, nog eens vijf procent stelt vakantiegeld of -dagen te hebben moeten inleveren. 38 procent verwacht dat hij of zij er in de toekomst nog mee te maken krijgt.

ANP/Redactie