Gezondheid

Dertig dagen geen vluchten naar de Verenigde Staten door coronavirus

Vanaf aanstaande vrijdag zullen er dertig dagen lang geen vluchten naar de Verenigde Staten gaan. President Trump schort al het vliegverkeer van Europa naar de VS op om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

“Om te voorkomen dat nieuwe gevallen ons land binnenkomen, zal ik alle reizen van Europa naar de Verenigde Staten de komende 30 dagen opschorten. Dit is de meest agressieve en allesomvattende poging in de moderne geschiedenis om een buitenlands virus het hoofd te bieden”, zei de president tijdens een toespraak in het Oval Office.

Amerikanen mogen wel het land in

De maatregel gaat vrijdag in, maar geldt niet voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk. Amerikanen kunnen na een grondige controle wel hun land opnieuw binnen. Het verbod treft ook het vrachtverkeer tussen Europa en de VS.

Trump zei dat de Europese Unie niet dezelfde beschermende maatregelen heeft genomen als de VS en niet vroeg genoeg was gestopt met vluchten van China naar Europa. De VS heeft eind januari al een inreisverbod opgelegd voor buitenlandse reizigers die veertien dagen daarvoor in China waren. Eind februari zijn soortgelijke beperkingen opgelegd voor mensen die in Iran verbleven.

Grote impact op Schiphol

Het aangekondigde inreisverbod voor Europese landen gaat grote impact hebben op Schiphol. Dat zei een woordvoerder van de luchthaven donderdag. “Er gaan veel vluchten van en naar de Verenigde Staten. Dus reizigers gaan dit voelen.”

Schiphol gaat donderdag inventariseren welke gevolgen het besluit van de Amerikaanse president precies heeft. Hiervoor wordt ook overleg gevoerd met luchtvaartmaatschappijen die op de VS vliegen, zoals KLM. Ook Delta en Norwegian Air vliegen vanaf Schiphol op de Verenigde Staten, aldus de woordvoerder.

Directeur Frank Oostdam van brancheorganisatie ANVR beaamt bovenstaande in het NOS Radio 1 Journaal. “De afgelopen dagen buitelde het ene na het andere aangepaste reisadvies over elkaar heen. Maar dit is toch wel een flinke flinke domper voor ons, de vakantiegangers en ook voor zakelijke reizigers.”

Voor de reisorganisaties is er nog veel onduidelijk. Maar Oostdam gaat ervan uit dat mensen hun reis kunnen annuleren omdat de reizen niet meer door kunnen gaan. “Als luchtvaartmaatschappijen niet meer kunnen vliegen en reisorganisaties hun reizen niet meer kunnen uitvoeren, krijgen mensen hun geld terug en kunnen kosteloos annuleren. Het is voor de reiswereld een dramatische situatie. We zien dat het hele grote gevolgen gaat hebben voor de sector en de medewerkers. Ik maak mij daar grote zorgen over. Dit is echt dramatisch voor Nederland.”

Tweede Kamer niet blij met inreisverbod

Partijen in de Tweede Kamer zijn niet blij met het aangekondigde inreisverbod naar Amerika. Volgens president Donald Trump gaan de reisbeperkingen gelden voor het hele Schengengebied waaronder Nederland.

“Hier valt niets positiefs over te zeggen. Ellende is groot. Banen, welvaart en welzijn staan op het spel”, twitterde VVD’er Remco Dijkstra. Zijn collega Jan Paternotte van D66 noemt het een “drastische maatregel”. Hij vindt dat de EU veel meer moet co√∂rdineren bij de aanpak van het coronavirus.

Mahir Alkaya (SP) noemt de maatregel “wel erg stevig”, maar vindt wel dat wij daar begrip voor moeten hebben. “De bescherming van de volksgezondheid staat voorop.” Hij vindt verder dat het kabinet nu crisismaatregelen moet gaan uitwerken om de economie te helpen.

Het inreisverbod wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag van kracht. Het geldt voor iedereen die de afgelopen veertien dagen in een van de 26 Europese landen in het Schengengebied was. Voor Amerikaanse burgers geldt de maatregel niet.

ANP