'Tot volgend jaar geen massaontslag bij Tata Steel'

Er komt bij Tata Steel IJmuiden voorlopig geen grote ontslaggolf. Dat heeft de directie van het bedrijf in een brief toegezegd aan vakbond FNV, schrijft De Telegraaf. De brief is in handen van de krant. Tot oktober 2021 blijft de werkgelegenheid bij de staalproducent op hoofdlijnen gegarandeerd.

Voor de ruim 9000 werknemers is dat goed nieuws. Een massaontslag is voorlopig niet aan de orde. Eind vorig jaar leek het er nog wel op dat veel medewerkers hun baan zouden verliezen. Toen maakte de directie van Tata Steel nog bekend dat 1600 banen zouden verdwijnen. De Nederlandse directie van het bedrijf stelt wel dat het onvermijdelijk is dat er banen verdwijnen.

Protest bij Tata Steel

Dat nieuws leidde in december tot groot protest onder het personeel van de staalproducent. Vakbondsleden deelden folders uit bij de toegangspoort naar het terrein. Ook werden er door boze werknemers spandoeken opgehangen.

Lees ook: Werknemers voeren actie tegen massa-ontslag

Sinds de overname van het Brits-Nederlandse Hoogovens in 2007 door het Indiase Tata verliest het geld op de Engelse tak: 4 miljard pond. De directie in Nederland is bang dat de fabriek in IJmuiden moet gaan opdraaien voor de verliezen van die afdeling. De fabriek in Nederland verdiende in diezelfde periode 2 miljard euro.