Politiek

Expertgroep: ‘Gedwongen anticonceptie voor vrouw die ongeschikt is als moeder'

Vrouwen die door hun verslaving, psychiatrische ziekte of verstandelijke handicap niet goed voor een kind kunnen zorgen, moeten onder dwang een prikpil of een anticonceptie-implantaat kunnen krijgen. Dit moet onnodig leed voorkomen bij kinderen waarvan de moeder niet in staat zou zijn om voor het kind te zorgen.

Dat staat in een petitie van de ‘Beraadgroep verplichte anticonceptie’ die Cees de Groot, voormalig kinderrechter en oud-vicepresident van de rechtbank Rotterdam, naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De petitie moet nog worden behandeld in de Kamer.

Inzetten voor verplichte anticonceptie

De Groot spant zich al lange tijd in voor verplichte anticonceptie. In 2017 diende hij ook al een wetsvoorstel in om anticonceptie te kunnen verplichten. “We zijn toen langs diverse Kamerleden geweest, maar daarna hoorden we niks meer. Het kabinet heeft het nu ook niet in het regeerakkoord staan om de zaak te regelen. Maar het is juist ook met het oog op de verkiezingen wel heel erg nodig om er een debat over te voeren. Er worden nu verslaafde baby’s geboren waar de moeders niet voor kunnen zorgen”, zegt De Groot tegen de NOS.

Volgens De Groot zijn projecten voor vrijwillige anticonceptie bij kwetsbare vrouwen een succes. Hij stelt dat zo’n 70 procent hieraan wil meewerken. “We willen ons nu graag richten op de 30 procent die dat nog niet wil doen. We willen ook het gevaar voor de kinderen, die onder deze omstandigheden op de wereld worden gezet, centraler stellen”.

Controversieel

Het controversiële pleidooi wordt onder meer ondersteund door Heleen Dupuis, hoogleraar medische ethiek in ruste en oud-VVD-senator, schrijft het AD. De expertgroep wil wettelijk regelen dat de Raad voor de Kinderbescherming en de Officier van Justitie de rechter kunnen verzoeken om iemand verplichte anticonceptie op te leggen.

De dwangmaatregel is in principe tijdelijk, tot de omstandigheden verbeteren.

ANP