Politiek

Fleur pleegde zelfmoord, nu wordt haar gedicht gebruikt in strijd tegen pesten

Toen de 15-jarige Fleur Bloemen in december 2012 onder het oog van haar klasgenoten een einde aan haar leven maakte was het landelijk nieuws. Pesten bleek de aanleiding voor de wanhoopsdaad van het meisje uit Staphorst. De moeder en tante van Fleur beginnen volgende week een campagne op scholen over de gevolgen van pesten.

Fleur won in 2010 een prijs voor een gedicht dat ze schreef over pesten. Haar gedicht is voor de campagne afgedrukt op mooi verzorgde tekstborden. Het is de bedoeling dat de borden op elke school, het liefst door heel Nederland, komen te hangen. Het moet het gesprek op gang brengen, de discussie over de gevaren van pesten. Tussen leerlingen onderling, maar ook met leraren.

‘Bewustwording creëren’

Petra Lueb, de tante van Fleur: ”Recente gebeurtenissen laten, helaas nog steeds, zien dat pesten veelvuldig plaatsvindt en de gevolgen zeer ingrijpend zijn. Hopelijk kunnen we door bewustwording te creëren het pesten een halt toe roepen. Op deze manier wordt Fleur ook niet vergeten.”

Meer informatie over de Fleur Bloemen Stichting is te vinden op hun website.

Op mijn vorige school
ben ik erg gepest.
Ik was anders dan de andere,
anders dan de rest.

Ik weet niet waarom,
het begon als een spel.
Het liep uit de hand,
en eindigde voor mij in een hel.

Het ging 3 jaar door,
en niet alleen elke dag schelden.
Wat ik ook elke dag hoor.

Ik had er genoeg van,
het zat me tot hier.
Nu ben ik daar weg,
met heel veel plezier.

Diep van binnen ben ik bang,
want straks herhaalt het zich weer.
dan voel ik die pijn weer,
en dat wil ik nooit meer.

Fleur Bloemen 04-09-1997 | 11-12-2012

Heb jij vragen over zelfdoding? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en via 113.nl