112

Bewoonster komt om bij gasexplosie in Groningse flat

Bij een gasexplosie in een flat aan de Nijensteinheerd in de stad Groningen is dinsdag een persoon om het leven gekomen. Dat bevestigt de politie aan Hart van Nederland. Het gaat om de bewoonster van de woning waar de explosie plaatsvond.

De politie werd gealarmeerd omdat iemand de gaskraan zou hebben open gezet. Toen de hulpdiensten ter plaatse waren, ontstond de explosie. Hierbij is de bewoonster om het leven gekomen. Verdere details over de identiteit van de vrouw zijn nog niet naar buiten gebracht. Verder zijn er geen gewonden gevallen.

De politie was al eerder in contact geweest met de vrouw, omdat ze vaker verward gedrag vertoonde.

Hulpdiensten opgeschrikt door vuurbal

Op beelden is de ontploffing te zien. Daarna staat de woning in brand. Deze is inmiddels geblust. Volgens een woordvoerder van de brandweer zou een pui flink beschadigd zijn. “Het gebouw van drie woonlagen is nog stabiel”, zegt hij tegen Hart van Nederland. Het pand is inmiddels ook weer veilig.

Acht bewoners van omliggende woningen waren na de explosie uit hun huis gehaald. Aan het begin van de avond konden de meeste van hen weer naar huis. De bewoners van de twee woningen boven het ontplofte appartement kunnen nog niet terug. Hun woningen zijn momenteel onbewoonbaar door de schade. Voor deze bovenburen wordt tijdelijke opvang geregeld.

Verschillende eenheden van de brandweer, de ambulance en de politie zijn aanwezig. De politie heeft de omgeving ruim afgezet.

‘Veel grotere explosie voorkomen’

Een omwonende laat weten dat hij meteen al gas rook toen hij thuis kwam van werk. “Ik vertrouwde het niet. Ik hoorde toen dat buren netbeheerder Enexis al hadden gewaarschuwd. Toen kwam de politie eraan.” De bewoner had toen gelijk zijn kinderen naar zijn moeder gebracht die ergens anders woont. “In de tussentijd was de woning opgeblazen.”

De woordvoerder van de brandweer laat weten dat ze een veel grotere explosie met gevaar voor de omgeving hebben kunnen voorkomen door een ruit in te slaan. “Als een gaslek ontstaat, moet je ervoor zorgen dat het gas zich niet gaat ophopen. Het is dan zaak om de ruimte zo snel mogelijk te ventileren”, zegt hij.

“Eerst hebben we buiten gemeten of we de ruimte binnen veilig konden ventileren, en dat kon. Nadat het raam was ingeslagen, mengde het gas met zuurstof en ontstond er een explosie. Als we de ruimte niet hadden geventileerd, had het gas zich opgehoopt en zou er uiteindelijk een veel grotere explosie zijn ontstaan. Dan was het ook gevaarlijk geweest voor de omgeving.”

Tweede explosie in Groningen

Op 1 mei was er ook een gasexplosie in dezelfde wijk. Toen gebeurde het aan de Wibenaheerd in Beijum. De Nijensteinheerd ligt vlakbij de flat die vorige week ontplofte. De woordvoerder benadrukt dat de twee explosies niks met elkaar te maken hebben.

“Bij de explosie van twee weken geleden ging het om explosieve stoffen. Daar was ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) bij betrokken. Dit gaat echt om een gasexplosie”, aldus de woordvoerder. Na de explosie aan de Wibenaheerd zijn drie mensen opgepakt door de politie.

Ook burgemeester Koen Schuiling, die aan het begin van de avond naar de Nijensteinheerd is gekomen, meldt dat er absoluut geen verband is tussen beide gebeurtenissen. Schuiling: “Daarom ben ik hier ook, juist om duidelijk te maken dat beide incidenten niets met elkaar te maken hebben. Mensen hebben er wel vragen over.”

Inmiddels doen geluiden de ronde in de wijk over de huisdieren van de omgekomen bewoonster. Die zouden haar onlangs zijn afgenomen. Daarover zegt hij: “Het klopt dat de vrouw verward was en dat de honden in beslag zijn genomen om ze te beschermen. Verder kan ik nog niet veel zeggen.”

Beeld: Persbureau Meter