Dieren

Tientallen ganzen gedood en verminkt in twee weken tijd in Zuid-Holland en Utrecht

Sinds 15 maart zijn in verschillende plaatsen in de provincies Utrecht en Zuid-Holland tientallen verminkte ganzenlichamen gevonden. Dat meldt Animal Rights. Volgens de dierenrechtenorganisatie zijn er op vijf plekken in totaal 71 gedumpte ganzen gevonden.

De vondsten werden de afgelopen weken gedaan in Lopikerkapel (32 ganzen), Nieuwerkerk aan de IJssel (34 ganzen) en afgelopen woensdag in Reeuwijk (5 ganzen), zo blijkt uit cijfers van de lokale dierenambulance. Jessica Smit van dierenrechtenorganisatie Animal Rights vermoedt een verband tussen de vondsten. “Bij alle vondsten zijn lichaamsdelen verwijderd en bovendien bevinden de locaties zich op slechts enkele kilometers van elkaar.”

Bij veel van de vogels is de borstkas opengemaakt en het vlees verwijderd. Dat is ook te zien op foto’s die zijn gedeeld door Animal Rights.

Tekst gaat verder onder de foto.

ganzen

Vaker dode ganzen

Het is niet voor het eerst dat in de omgeving dode ganzen worden gevonden. In oktober werden ruim twintig ganzen gevonden in Driebruggen, iets ten oosten van Reeuwijk. Naast deze vogels werd toen een hagelpatroon gevonden. Ook bij deze ganzen was een deel van het borstvlees weggehaald. En in november werden op verschillende plekken in Reeuwijk dode ganzen aangetroffen, waarvan uit röntgenfoto’s bleek dat in ieder geval een van de vogels was beschoten met hagel.

Lees ook: Ook in de buurt van het Brabantse Megen werden tientallen opengesneden ganzen gevonden

De politie heeft de zaken in onderzoek, maar van de dader of daders ontbreekt vooralsnog ieder spoor. Ze gaan ervan uit dat een jager zich niet aan de regels houdt. Datzelfde vermoeden heeft Animal Rights. “Het is iemand die weet hoe je een dier moet slachten, en welk deel van de gans gegeten kan worden”, zegt Smit.

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging heeft gedragsregels opgesteld dat dieren zo min mogelijk moeten lijden en dat lichamen zo goed mogelijk moeten worden opgeruimd. Waarom dat hier niet gebeurt weet Smit niet. “Ik heb gehoord dat poeliers de ganzen niet meer willen afnemen omdat er teveel is. Het is in ieder geval respectloos.”

€5000 beloning

Wat Smit betreft moet de overheid in actie komen om deze incidenten te voorkomen. “Er is te weinig controle op stroperij, maar ook op reguliere jacht in het veld en onze buitengebieden. Deze gruweldaden mogen niet ongestraft blijven.”

Lees ook: Het kan ook anders: in Groningen worden ‘roekenverschrikkers’ ingezet om vogels weg af te jagen

Of er ook daadwerkelijk iemand wordt gestraft is vooralsnog niet duidelijk. De politie probeert samen met de wildbeheereenheid te achterhalen wie het kan zijn. Om mensen te stimuleren naar voren te komen heeft Animal Rights nu een beloning van €5000 uitgeloofd voor de persoon die met de gouden tip komt.

Beeld: Animal Rights