Dieren

Met frituurvet besmeurde ganzen zijn weer schoon en gakken van geluk

De tientallen met frituurvet besmeurde ganzen zijn na een flinke poetsbeurt allemaal weer schoon. Over een paar dagen kunnen ze weer terug naar de natuur. “Ze hebben het allemaal gehaald, ze waren gelukkig in goede conditie.”

Lees ook: Tientallen ganzen met frituurvet besmeurd in Aalsmeer

31 ganzen en één eend, volledig onder het frituurvet. Het was voor Vogelopvang de Wulp in Den Haag een flinke klus om alle dieren weer brandschoon te krijgen. “Je bent per gans gemiddeld zo’n drie kwartier bezig om hem van top tot teen schoon te krijgen”, vertelt een woordvoerder van de opvang aan Hart van Nederland.

Terug in de natuur

De dieren zijn toe aan de laatste fase van hun herstel: een verblijf in het buitenbad van de opvang. “Daar zitten ze nog een dag of twee voor hun veren weer waterdicht zijn.” Die waren de ganzen en eend kwijtgeraakt door al het vet dat in hun verenpak zat.

“Gelukkig kunnen ganzen wel tegen een stootje”, stelt de verzorger. Dat is te zien, de vogelopvang deelde een video waarop alle ganzen gakken in koor. De opvang biedt alvast excuses aan de buren aan voor de geluidsoverlast.

Als ze weer helemaal waterproof zijn, mogen ze terug de natuur in. “Het liefst laten we ze los op de plek in Aalsmeer waar ze zijn gevonden, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan”, vertelt de woordvoerder. “De gemeente moet daar toestemming voor geven. Je kunt die dieren niet zomaar langs een N-weg droppen. We moeten een plek in de buurt vinden waar ze veilig zijn.”