Familie Jules Schelvis verrast door toespraak koning: 'Prachtig eerbetoon'

Hij was het middelpunt van de historische toespraak van koning Willem-Alexander tijdens de Nationale Dodenherdenking: Jules Schelvis. Zijn familie is blij verrast en noemt het “een prachtig eerbetoon”.

Net als ieder jaar zat Marianne Schelvis op 4 mei om 20:00 uur met haar gezin voor de televisie. Dit jaar was anders. De koning gebruikte een anekdote van haar vader om uit te drukken hoe ‘ultieme onvrijheid’ voelt.

Lees ook: Koning tijdens dodenherdenking: ‘Het voelt vreemd op een bijna lege Dam’

Jules Schelvis

De koning sprak: “Er is één getuigenis die ik nooit zal vergeten. Het was hier in Amsterdam, in de Westerkerk, bijna zes jaar geleden. Een kleine man met heldere ogen – fier rechtop met zijn 93 jaar – vertelde ons het verhaal van zijn reis naar Sobibor, in juni 1943. Zijn naam was Jules Schelvis.”

Willem-Alexander citeerde vervolgens uit een gesprek met Jules Schelvis. De Amsterdammer vertelde de koning onder andere over ingenomen vrijheden, razzia’s en over zijn vrouw Rachel die hij kwijtraakte en nooit meer terugzag.

‘Prachtig eerbetoon’

Jules’ dochter Marianne hield het niet droog tijdens de toespraak van de koning. “Ik vond het heel mooi, een prachtig eerbetoon aan mijn vader.”

De familie was er niet van op de hoogte dat de koning Jules zou noemen in zijn historische toespraak op de Dam. “Maar blijkbaar heeft het gesprek indertijd veel indruk gemaakt op de koning”, aldus Marianne tegen Hart van Nederland.

Ook vriend Jan Vermaning, die veel met Jules heeft samengewerkt, vond de speech van de koning een passend eerbetoon voor Schelvis. ”Het was heel erg bijzonder”, laat hij via de telefoon weten.

Jules Schelvis overleed op 3 april 2016 op 95-jarige leeftijd. Hij was van Joodse komaf en overleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog zeven concentratie- en vernietigingskampen. Later werd hij deskundige op het gebied van de Holocaust.