Opmerkelijk

Facebook en Instagram verbieden foto's en filmpjes Zwarte Piet

Foto’s, tekeningen en filmpjes met Zwarte Piet zijn niet meer toegestaan op Facebook en Instagram. Als de platforms een melding krijgen, kunnen de afbeeldingen en video’s worden verwijderd. Gebruikers die hier regelmatig mee de fout in gaan, kunnen uiteindelijk worden geblokkeerd.

Facebook heeft donderdag bekendgemaakt dat “discriminerende stereotyperende kenmerken” verboden zijn op Facebook zelf en op dochterdienst Instagram. Bij die stereotypes gaat het bijvoorbeeld over zwarte schmink, grote lippen en een pruik met krullen.

Niet automatisch verwijderd

De afbeeldingen worden niet automatisch verwijderd, menselijke beheerders moeten bij elk geval kijken naar de context.

“Facebook vindt het niet aanvaardbaar dat mensen zich gediscrimineerd of onveilig voelen door bepaalde berichten. Sinterklaas is een feest voor iedereen”, aldus het platform. Schoorsteenpieten zijn wel toegestaan.

Antisemitische berichten ook verboden

Facebook neemt meer maatregelen tegen racisme en discriminatie. Ook antisemitische berichten, waarin iemand bijvoorbeeld zegt dat Joodse mensen achter de schermen regeringen in hun macht hebben, zijn voortaan verboden. De regels gelden wereldwijd, maar Zwarte Piet is vooral in Nederland en België een bekend figuur.

Facebook zegt de afgelopen negen maanden met zestig organisaties uit verschillende landen te hebben gesproken over de nieuwe regels tegen racisme en discriminatie.

‘Heugelijke dag’

Verschillende groepen hebben al gereageerd op de nieuwe richtlijnen van Facebook. Zo zijn de actiegroepen Kick out Zwarte Piet en Nederland Wordt Beter blij met het nieuws. Via een bericht op Facebook laten zij weten het een vandaag een heugelijke dag is.

De twee groepen werden dinsdagochtend al op de hoogte gebracht van het nieuws. Na het gesprek hebben zij Facebook Nederland uitgenodigd om te praten over hoe het platform activisten beperkt in ‘hun strijd’ tegen racisme in Nederland. ”Er is vaker gedreigd met het sluiten van accounts – ook onze Zwarte Piet is Racisme pagina – wanneer we termen als ‘witte mensen’, ‘wit privilege’ gebruiken en bij het delen van bedreigingen die activisten ontvangen. Er is afgesproken dit jaar bijeen te komen om te bespreken hoe de nieuwe richtlijnen kunnen bijdragen aan veiliger online-activisme”, laten de twee groepen weten in het bericht.

Niet iedereen is blij met het besluit. Zo publiceert Actiegroep Pro Zwarte Piet na het nieuws een foto van twee zwarte Pieten op hun pagina. Bij de beschrijving staat een middelvinger-emoji.

ANP/ Redactie