Misdaad

PostNL treft extra maatregelen na bezorgen van bombrieven

PostNL neemt voorzorgsmaatregelen om zijn medewerkers te beschermen tegen de bombrieven. De afgelopen dagen werden er meerdere van bezorgd.Dat bevestigt het postbedrijf aan Hart van Nederland.

Het bedrijf laat weten dat de veiligheid van de medewerkers voorop staat. Ook meldt PostNL dat het onderzoek naar de bombrieven loopt en er wordt samengewerkt met de politie. “Wat de voorzorgmaatregelen precies zijn, vertellen we niet”, zegt een woordvoerder. “Maar we nemen ook maatregelen tegen vuurwerk.”

17 miljoen poststukken

Volgens de woordvoerder lijkt het “voor de hand te liggen” dat de brieven via PostNL zijn verstuurd, maar ze kan dit niet officieel bevestigen. Ook de politie zegt hier niets over. “We voeren controles uit, maar we verzenden dagelijks zeventien miljoen poststukken. Dat kunnen we niet allemaal even grondig checken.”

PostNL voert zelf steekproeven uit en krijgt hierbij ook hulp van instanties zoals politie en douane.

Meerdere bombrieven

De afgelopen dagen zijn er meerdere bombrieven verstuurd bij bedrijven in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Vrijdagochtend vond het personeel van het Amsterdamse Okura-hotel een bombrief. Het explosief is door de explosievenopruimingsdienst onklaar gemaakt en naar het naar het Nederlands Forensisch Instituut gebracht.

Ook de bombrieven zit een sticker van het Centraal Invorderings Bureau (CIB). Ook hebben de poststukken een verdikking. Het incassobureau in Rotterdam is overigens niet de afzender van de bombrieven, zo heeft onderzoek uitgewezen.

Tot nu toe is niemand gewond geraakt. Wel liep een brief brandschade op, maar de bom was niet ontploft. Deze bombrief belandde donderdag via een postsorteercentrum bij het CIB zelf. De post was eigenlijk bestemd voor een bedrijf in Maastricht, maar is daar niet aangekomen.

Tekst: Redactie/ANP
Foto: Politie