Politiek

Een Europese Unie zonder Engeland: 'Voorlopig verandert er nog niks'

Vannacht was het dan zo ver, Engeland heeft de Europese Unie verlaten. De Brexit is in de nacht van vrijdag op zaterdag om middernacht Nederlandse tijd definitief geworden. Maar veel is er nog niet veranderd.

“Ik werd wakker als normaal”, zegt de Britse Rob Pain uit Veghel. “Waar maakten we ons eigenlijk zorgen om? Het gaat stilzwijgend gewoon door. Het was net als toen met de Millennium Bug.”

“Voorlopig verandert er nog niks,” legt Lyne Biewinga, directeur van de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel uit. Engeland blijft tot eind dit jaar nog wel gebonden aan EU-wetgeving. “De onderhandelingen duren nog tot 31 december, het hangt af van de resultaten daarvan wat er gaat gebeuren.”

Lees ook: Aftellen naar de Brexit: dit gaat er allemaal veranderen

Britten vieren feest

Duizenden Britten verzamelden zich gisteravond bij het parlement in Londen om de Brexit te vieren. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een lidstaat uit de EU stapt. De Britten traden in 1973 toe tot de Europese Gemeenschap, de voorloper van de EU. Bij een referendum drie jaar geleden stemde een krappe meerderheid voor een vertrek.

Voor Rob Pain blijven een aantal vragen over. “Het is nu afwachten. Wat gebeurt er met mijn pensioen bijvoorbeeld? En kan ik met mijn Britse nationaliteit nog gewoon in Nederland blijven wonen, ondanks dat ik hier al tientallen jaren woon?”

Op die vragen komt mogelijk pas aan het eind van het jaar antwoord als het resultaat van de afsluitende onderhandelingen tussen de EU en het VK zijn voltooid.