Opmerkelijk

Advocaat Bisar Çiçek al na twee dagen staande gehouden in zijn 'dure' Mercedes

Zaterdag haalde advocaat-stagiair Bisar Çiçek (26) zijn nieuwe Mercedes GLA op, dinsdag werd hij staande gehouden door een agent. Toeval? “Ik heb een kleurtje, ben nooit eerder staande gehouden. En nu ineens wel.”

Çiçek had de agent expliciet gevraagd of de controle onderdeel was van een patsercontrole, vertelt hij aan Hart van Nederland. “Volgens hem ging het om een reguliere controle. Voor mij zag ik geen andere auto’s, achter mij ook niet.”

‘Meteen gecontroleerd’

Het zou volgens stagiair-advocaat kunnen dat er na hem nog andere automobilisten aan de kant zijn gezet, maar dat weet hij niet. “Mij viel het op dat ik nu met deze auto meteen werd gecontroleerd.”

Het viel niet alleen Çiçek op. Ook Peter Schouten, de advocaat bij wie hij zijn stage loopt, vond het opmerkelijk. “Mijn advocaat-stagaire mr. Bisar Çiçek heeft de verzekeringspenningen binnen en een andere auto gekocht, een Mercedes GLA. En ja hoor, hij heeft hem één dag en wordt van de weg gehaald”, tweette Schouten.

Tekst gaat verder onder tweet

‘Discussie etnisch profileren’

“Dat is een beetje een ruige tweet”, zegt Schouten later tegen Hart van Nederland. “Maar hij is bedoeld om de discussie rond etnisch profileren en patsercontroles aan te wakkeren.”

Volgens Schouten kan het staande houden van zijn stagiair-advocaat berusten op toeval, wel vraagt hij zich af: “Was dit eens en nooit weer, of gaat hij hier regelmatig mee te maken krijgen?”

De politie laat in een reactie weten dat er geen sprake is van etnisch profileren. “Een groep agenten in opleiding heeft in Breda een algemene verkeerscontrole gehouden, er zijn willekeurig meerdere auto’s gecontroleerd. Er is niet gekeken naar de soort auto’s.”

Çiçek ziet vanzelf wel of hij vaker staande gehouden wordt voor een reguliere controle. “Ik heb de auto pas een paar dagen, dat is nu nog niet te zeggen. Als ik het nog drie, vier keer meemaak, wordt het een ander verhaal.”

Foto ter illustratie, via Mercedes