Lifestyle & Entertainment

Etherpiraten willen op lijst immaterieel erfgoed: 'Onze cultuur verdient erkenning'

Zenderpiraten: voor veel mensen een ver-van-hun-bedshow, zeker in de Randstad. Maar in het noorden en oosten van het land zijn hele volksstammen opgegroeid met Nederlandstalige meezingers van piratengrootheden zoals Monica West en José Wolters.

De muziek is soms droevig, soms vrolijk, maar altijd vol pure emotie. Nog altijd worden de piratenplaten plat gedraaid in keten en op zolderkamertjes. Maar niet zonder risico: piratenzenders in de ether zijn namelijk illegaal.

Duizenden euro’s boete

Dakdekker Freddy Sallomons is de man achter Olympia Radio. Sinds zijn dertiende verjaardag is hij in de ether te vinden. “Ik zond eerst illegaal uit, maar de boetes zijn een te groot risico.” Etherpiraten riskeren duizenden euro’s aan boetes en en inbeslagname van hun apparatuur.

Freddy is daarom overgestapt naar het internet en heeft nu een digitale zender. “Ik heb gemerkt dat zijn charme totaal niet verliest. Het gaat om de luisteraars. Wij hebben nu zo’n 60.000 bezoekers per maand, dat is voor een kleine piraat best veel.”

Het laat volgens Freddy ook zien dat piratenzenders populair zijn. “Het is echt een stukje cultuur, ik ben ermee opgegroeid. Het hoort wat mij betreft echt bij Nederland.”

‘Tijd voor erkenning’

Volgens de PvdA in Drenthe moet de piratencultuur daarom op de lijst van immaterieel erfgoed. Een eerste poging werd afgewezen, maar het is volgens de partij een kwestie van tijd. “Het is tijd voor erkenning!”, zegt Jan Beugel, PvdA-raadslid in Midden-Drenthe.

Ook in Overijssel maakt de partij zich hard voor de piratencultuur. Volgens Annemiek Wissink doen de etherpiraten iets moois. Zij zit voor de PvdA in de Provinciale Staten in Overijssel. “Het is echt heel populair hier en wij staan er volledig achter.”

Het Statenlid zegt er daarom alles aan te doen om de zenderpiraten bij de provincie aan te kaarten. “Hoe wij deze cultuur kunnen bevorderen en op de lijst van immaterieel erfgoed te krijgen.”