Misdaad

Welke straf krijgt Ergün S. voor Groningse dubbele bioscoopmoord?

De rechtbank in Groningen doet dinsdag uitspraak in de strafzaak tegen Ergün S. Hij wordt verdacht van het doodsteken van een schoonmakersechtpaar in een bioscoop in Groningen, op 26 oktober vorig jaar.

Volgens gedragskundigen is de 34-jarige S. volledig ontoerekeningsvatbaar. Ten tijde van de schokkende steekpartij werd de Rotterdammer beheerst door psychotische wanen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft daarom tbs met dwangverpleging geëist.

Lees ook: Waarom moesten twee schoonmakers van Pathé in Groningen dood?

Bioscoopmoord

Op de bewuste ochtend werden beide slachtoffers, Gina (55) en Marinus (56) Visser, verrast door de aanwezigheid van S. in het bioscooppand aan het Gedempte Zuiderdiep. Het paar was daar op dat moment aan het werk.

S. stak eerst de vrouw dood en vervolgens haar man, die op het lawaai was afgekomen. Het geweld is grotendeels door bewakingscamera’s geregistreerd. De lichamen van de slachtoffers werden korte tijd later gevonden. S. werd een dag later in Groningen aangehouden. De politie schoot hem daarbij neer.

Lees ook: Ex-vriendin bioscoopmoordenaar Groningen had noodknop: ‘Hij was altijd al gevaarlijk’

Psychiatrische problemen

Het is onduidelijk gebleven wat S. tot de zeer gewelddadige uitbarsting heeft gedreven. De man kampte al jaren met psychiatrische problemen en blowde veel. Er was een procedure in gang gezet hem gedwongen te laten opnemen, maar S. verdween vanuit zijn woonplaats Rotterdam naar Groningen. Daar zwierf hij rond.

ANP