Politiek

Grapperhaus kan aanblijven als minister ondanks ophef om 'corona-bruiloft': 'Ik heb het zelf beslist niet goed gedaan'

Ferd Grapperhaus blijft aan als minister van Justitie en Veiligheid. Hij hield woensdagavond tijdens een urenlang debat in de Tweede Kamer het vertrouwen van de regeringspartijen. Ook de oppositie zegde het vertrouwen niet op, maar sprak wel vrijwel unaniem haar afkeuring uit.

Grapperhaus kwam onder vuur te liggen omdat hij zich op zijn eigen bruiloft niet aan de coronamaatregelen hield. De minister ging tijdens het urenlange debat opnieuw door het stof. Hij heeft een verkeerde inschatting gemaakt, zegt de bewindsman. “Ik heb het zelf beslist niet goed gedaan.”

Toch heeft hij nog genoeg gezag om, ook in de coronacrisis, aan te blijven als minister van Justitie, aldus Grapperhaus. Hij sprak de Tweede Kamer toe in een fel debat over het coronabeleid en zijn eigen geloofwaardigheid. Halverwege zijn verklaring brak de minister. Hij was zichtbaar aangeslagen, en had even een moment nodig om zichzelf te herstellen.

Lees ook: Fotograaf belooft meer foto’s ‘corona-huwelijk’ Grapperhaus: ‘Ik heb er nog honderden’

“Hadden we het maar met zijn tweeën gedaan”, zei Grapperhaus achteraf tegen zijn vrouw over de bruiloft in Bloemendaal. “Niet om deze commotie”, maar omdat de bewindsman nu inziet dat het “ook met zo’n klein gezelschap niet te doen was”. Hij snifte even, slikte en herpakte zich.

Geen anderhalve meter

Grapperhaus trouwde op zaterdag 22 augustus in het Noord-Hollandse Bloemendaal met Elsevier-journaliste Liesbeth Wytzes. Een paar dagen later bracht Shownieuws foto’s naar buiten waarop te zien is dat de coronamaatregelen niet strikt werden nageleefd op het trouwfeest: gasten hielde duidelijk geen anderhalve meter afstand van elkaar.

De bruidegom liet daarna weten dat er tijdens zijn huwelijk wél rekening werd gehouden met de coronaregels en dat gasten die geen huishouden vormen uit elkaar waren gezet. “Ondanks alle genomen maatregelen, zijn er helaas momenten geweest waar de anderhalve meter afstand niet in acht genomen is. Dat spijt me, juist een minister moet altijd het goede voorbeeld geven.”

Schoonmoeder geknuffeld

Dinsdagavond kwam de minister echter verder in het nauw toen duidelijk werd dat hij op zijn bruiloft het zélf ook niet zo nauw heeft genomen met de regels. Op nieuwe foto’s is namelijk te zien hoe Grapperhaus zijn schoonmoeder knuffelde en anderen een hand te leek geven. Opvallend, omdat hij eerder mensen die dat doen “asociaal” noemde.

Lees ook: Nieuwe foto’s opgedoken van handenschuddende en knuffelende Grapperhaus

Bovendien is Grapperhaus als minister van Justitie en Veiligheid verantwoordelijk voor het handhaven van de coronaregels. In de loop van woensdag leek het erop dat zijn positie langzaam onhoudbaar werd. Zelf denkt hij dat hij ondanks deze fout door kan gaan al minister.

Motie van wantrouwen

Ook bleek uit onderzoek onder ruim 2.500 leden van het Hart van Nederland-panel dat de steun voor de minister verder afbrokkelde. Inmiddels geeft de helft van de Nederlanders Grapperhaus een motie van wantrouwen vanwege zijn ‘corona-bruiloft’.

Lees ook: Steun voor Grapperhaus brokkelt af: helft Nederlanders wil dat hij aftreedt

Vorige week vond nog een derde dat hij het veld moest ruimen.