Sport

EK voetbal definitief verplaatst naar zomer 2021: 'Geen verrassende beslissing'

Het Europees kampioenschap voetbal is definitief verplaatst naar de zomer van 2021. Dat meldt de UEFA na overleg met 55 aangesloten bonden en Europese clubs en competities.

Bondscoach Ronald Koeman van het Nederlands elftal begrijpt dat het EK naar de zomer van 2021 is verplaatst. “Het is natuurlijk een zeer vervelend bericht, maar we begrijpen de keuze die is gemaakt”, luidt zijn eerste reactie.

“In de ontwikkelingen van de afgelopen periode verrast de beslissing ons niet”, vervolgt Koeman. “Wat voorop staat is de gezondheid van mensen en het indammen van de verspreiding van het coronavirus. Natuurlijk had ik liever een EK gespeeld deze zomer, maar we moeten realistisch zijn en ons erbij neerleggen. De komende periode gaan we nadenken hoe we ons kunnen voorbereiden op het moment dat internationale voetbalcompetities weer opgestart worden.”

Extra speelruimte

Eerder meldden de Franse, Noorse en Zweedse voetbalbond al dat het evenement is uitgesteld naar de periode van 11 juni tot en met 11 juli 2021. De UEFA maakt op die manier extra ruimte op de speelkalender, zodat de nationale en Europese competities voor clubs zo snel mogelijk kunnen worden uitgespeeld.

Voetbalbond Conmebol nam dinsdag al het besluit om het Zuid-Amerikaans kampioenschap voetbal voor landenteams te verplaatsen naar 2021. De Copa América zou georganiseerd worden in Argentinië en Colombia van 12 juni tot en met 12 juli 2020.

Veel Zuid-Amerikaanse topvoetballers spelen in Europese competities.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus