Lifestyle & Entertainment

Efteling past 'racistische' Monsieur Cannibale pas aan bij groot onderhoud

Pretpark De Efteling gaat de omstreden attractie Monsieur Cannibale pas aanpassen als er “groot onderhoud” gepland staat. Daar is nog geen datum voor vastgesteld.

De BlackLivesMatter-protesten na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd en kritiek op sociale media op het vermeende racistische karakter van de attractie zijn geen reden om de plannen te versnellen, laat een woordvoerder van het Brabantse park woensdag weten.

Uitvergroting

“We hoeven niet vooruit te lopen op het maatschappelijke debat”, stelt de zegsvrouw. “De meeste bezoekers snappen echt wel dat het een vrolijke karikatuur is, zoals er meer karikaturen in ons park te vinden zijn. Het is een uitvergroting, niet de wereld zoals hij er echt uitziet.”

Pollepel door de neus

De attractie Monsieur Cannibale bestaat uit een groot aantal kookpotten waarin bezoekers kunnen plaatsnemen. Ze draaien vervolgens rondjes om een grote, dikke, bijna naakte, gekleurde man met een pollepel door zijn neus. Kritiek op de attractie was er al eerder en veelvuldig en dook afgelopen week op sociale media opnieuw op na alle protesten in de VS.

Lees ook: De Efteling past aantal racistische stereotypen aan: “Past beter bij huidige tijdsbeeld”

Onder anderen cultuur- en mediawetenschapper Dan Hassler-Forest, verbonden aan de Universiteit van Utrecht. plaatste een bericht dat hij zijn dochter van 8 niet kon uitleggen waarom “die zwarte man zo gevaarlijk en lelijk is gemaakt. Deze attractie is racistische bullshit.” Zijn tweet oogstte honderden reacties.

Nieuwe tijdgeest

De Efteling paste vorig jaar bij een grote renovatie wel al soortgelijke omstreden poppen in de attractie Carnaval Festival aan. “We luisteren zeker naar de maatschappelijke geluiden”, aldus een zegsman van het park. “En we krijgen met enige regelmaat opmerkingen van gasten. We gaan pas nadenken over eventuele veranderingen die passen in de nieuwe tijdgeest als de attractie aan de beurt is voor groot onderhoud.”

Lees ook: Carnaval Festival in de Efteling na grondige renovatie weer open

ANP