Misdaad

Waarom moesten twee schoonmakers van Pathé in Groningen dood?

Vrijdag staat Ergün S. voor het eerst voor de rechter. De 33-jarige Rotterdammer wordt verdacht van de moord op twee schoonmakers in Pathé Groningen. De bioscoopmoorden schokten eind oktober de stad.

Het gaat om een zogenoemde pro-formazitting waarin de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld. Ergün S. zal volgens één van zijn advocaten aanwezig zijn. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem ervan de twee slachtoffers, een echtpaar van 55 en 56 jaar uit Slochteren, doodgestoken te hebben.

De lichamen van de schoonmakers werden in de vroege ochtend van 26 oktober gevonden in de Pathé-bioscoop aan de Gedempte Zuiderdiep. De man en vrouw waren al jaren schoonmaker bij de bioscoopketen.

Lees ook: Slochteren rouwt om omgekomen buurtbewoners dubbele bioscoopmoord 

Verdachte ontkent niet

Een dag na de vondst werd Ergün S. bij een tankstation in Groningen gezien. De politie schoot hem in zijn been en hield hem aan. Eerder werd al bekend dat hij de beschuldigingen niet ontkent en aan het onderzoek wil meewerken.

Ergün S. zou voor de dodelijke steekpartij al een tijd door de stad hebben gezworven. Mogelijk was hij op zoek naar zijn dochter. Zijn advocaat weten dat de verdachte zich het dodelijke geweld in de bioscoop niet kan herinneren, noch wat hij daarna heeft gedaan.

‘Nabestaanden helemaal kapot’

Advocaat Sébas Diekstra staat de vader, halfbroer en twee halfzussen van Gina bij. Hij laat weten dat de nabestaanden “helemaal kapot zijn van de abrupte en gewelddadige dood”.

Zij zullen volgens Diekstra vrijdag niet aanwezig zijn bij de eerste pro-formazitting. “Zodra het moment daar is, zullen zij zelf ook deelnemen aan het strafproces.”

‘Altijd al gevaarlijk’

De ex-vriendin van Ergün S. deed een paar dagen na de bioscoopmoorden een boekje open over zijn leven in het AD. “Hij is gek, en niet alleen als hij een psychose heeft”, vertelde ze toen.

Lees ook: Ex-vriendin Ergün S. had noodknop: ‘Hij was altijd al gevaarlijk’

De vrouw hield zich al jaren schuil voor haar ex-vriend. Vijf jaar geleden maakte ze, kort na de bevalling van hun dochtertje, een einde aan de relatie. De relatie was volgens haar een nachtmerrie vanwege zijn “rare ideeën en agressiviteit”.

Redactie/ANP