Sport

Eerste wereldbekerzege voor Leerdam op 1000 meter

Jutta Leerdam heeft bij de wereldbekerfinale in Heerenveen goud gewonnen op de 1000 meter. De 21-jarige sprintster van Team Reggeborgh zegevierde met een tijd van 1.13,69. Het is haar eerste medaille ooit in het wereldbekercircuit.

De Amerikaanse Brittany Bowe kon in de laatste rit niet onder de leidende tijd van de Westlandse duiken en eindigde in 1.13,98 als tweede. De Japanse Miho Takagi pakte brons met 1.13,99.

Leerdam veroverde eerder dit seizoen achtereenvolgens de Nederlandse titel, de Europese titel en de wereldtitel op de 1000 meter. Bij de WK sprint vorig weekeinde in Hamar, gewonnen door Takagi, eindigde ze als vijfde.

Bowe won het wereldbekerklassement op de 1000 meter voor de vierde keer. Leerdam steeg van de negende naar de vierde plek. Ze verdiende zaterdag in Thialf in totaal een bedrag van 10.000 dollar.

Letitia de Jong reed de vierde tijd: 1.14,41. Sanneke de Neeling eindigde als elfde in 1.17,24.

Waardige wereldkampioene

Leerdam kan haar geluk niet op na haar wereldbekerprimeur. “Een heel mooie afsluiting van mijn seizoen, super gewoon”, sprak ze stralend. “Ik heb bewezen dat ik een waardige wereldkampioene ben en geen eendagsvlieg. Natuurlijk voelde ik ook vermoeidheid na zo’n lang seizoen, maar daar wilde ik niet aan toegeven. Dat wilde ik niet als excuus gebruiken. Ik heb niet voor niets de hele zomer hard getraind. Dan laat je niet je laatste race van het seizoen lopen. De tijd om nu echt goed uit te rusten, is lang genoeg.”

Alles-of-niets

De zelfkritische Leerdam had, zoals wel vaker dit successeizoen, nog genoeg aan te merken op haar race. “Het was een alles-of-niets rit waar best nog wel wat aan mankeerde. Ik had een grote misser in de eerste bocht, maar opende toch sneller dan ooit in Thialf. Ook mijn laatste bocht liep niet lekker. Mede daardoor miste ik het baanrecord. Daar baalde ik nog wel even van, maar aan de andere kant, ik heb dit seizoen al genoeg gewonnen. Ik moet voor het volgende seizoen ook nog wat doelen overhouden.”

ANP