Gezondheid

Eerste vliegtuig onderweg met Nederlanders die vanwege corona vastzaten in Marokko

De eerste repatriëringsvlucht uit Marokko met een groep Nederlanders is onderweg naar Nederland. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft dat zondagavond laten weten.

Het gaat om zo’n 300 passagiers, een groep die is samengesteld op basis van urgentie. Zo gaat het onder meer om mensen die ziek zijn of zorg nodig hebben. Het toestel van TUI wordt om half één vannacht verwacht op Schiphol.

Reactie Blok

Op Twitter meldt Blok: “Goed nieuws. De eerste vlucht uit Marokko met gestrande reizigers in urgente situaties is op weg naar NL. Dank aan de Marokkaanse autoriteiten voor de samenwerking.”

Problemen met Marokko

In Marokko zitten zo’n 3000 Nederlanders die door de coronacrisis niet terug kunnen. Het blijkt een hels karwei voor de Nederlandse regering om hen terug te halen. De Marokkaanse regering zou er bijvoorbeeld niets in zien om de grenzen te openen voor Marokkaanse Nederlanders met een dubbele nationaliteit.

Lees ook: Duizenden Nederlanders nog steeds vast in Marokko

Nederland heeft een moeizame band met Marokko. Diplomatieke gesprekken leverden niets op, tot zondagavond. Minister Blok laat weten ‘er hard aan te blijven werken dat ook de overige reizigers veilig thuiskomen’.

In totaal zitten er in het buitenland nog ruim 8000 Nederlanders vast, meldde Blok eerder deze week.

ANP
Beeld: Twitter (@ministerBlok)