Sport

Goud voor Ireen Wüst en Thomas Krol tijdens EK Afstanden in Thialf

Het EK afstanden in Thialf Heerenveen is vrijdag meteen goed gestart voor de Nederlandse schaatsers. Zowel Ireen Wüst als Thomas Krol werden Europees kampioen op de 1500 meter. Olympisch en wereldkampioen Wüst won voor het eerst in haar glansrijke carrière deze Europese titel.

“Deze Europese titel had ik nog niet, dus mede daarom ben ik er erg blij mee”, reageerde de 33-jarige Wüst bij de NOS. Ze zette een tijd neer van 1.54,88. Het zilver was voor de Russin Jevgeniia Lalenkova (1.55,22), de eveneens Russische Jekaterina Sjichova pakte het brons met 1.55,31.

Teamsprint vrouwen

Later op de dag kwam Ireen Wüst opnieuw in actie. Ze verving Jutta Leerdam en schaatste samen met Letitia de Jong en Femke Kok de teamsprint voor de vrouwen. De Nederlandse ploeg moest de winst afstaan aan Rusland, maar wist met een tijd van 1.26,62 wel de tweede plaats te verzilveren. Polen pakte het brond, Wit-Rusland werd vierde en laatste.

Goud voor Thomas Krol

Thomas Krol boekte het grote succes bij de mannen. Net als Ireen Wüst pakte hij de Europese titel op de 1500 meter. De regerend wereldkampioen deed dat in een tijd van 1.43,67. De Rus Denis Joeskov schaatste zich naar het zilver (1.44,80), gevolgd door Patrick Roest die een tijd van 1.44,82 neerzette.

EK afstanden in weekend

Dit weekend staat er nog meer schaatsspektakel op het programma. Zaterdag vinden de 500 meter voor zowel mannen als vrouwen plaats, naast de 3000 meter voor vrouwen en de 5000 meter voor mannen. Zondag is het de beurt aan de ploegachtervolging, 1000 meter en massastart voor zowel mannen als vrouwen.

ANP