Lifestyle & Entertainment

Vindt de eerste marathon op natuurijs dit jaar plaats in Puttershoek?

Laat die winter maar komen. Dat is de consensus tussen de vier ijsclubs die dit jaar meedingen naar de eerste marathon op natuurijs. De voorbereidingen op de schaatsmarathon zijn in volle gang, maar het vertrouwen is niet heel groot. “Ik ben bang dat het dit jaar helemaal niks wordt.”

Lees ook: Haaksbergen meet maar liefst vijf centimeter ijs

Dit jaar gaat de strijd om de eerste marathon op natuurijs tussen ijsclubs uit Noordlaren, Haaksbergen, Nieuw-Buinen en Puttershoek. Haaksbergen ‘won’ de laatste twee keer, Puttershoek doet voor het eerst mee aan de titanenstrijd.

Noordlaren

IJsmeester Jan Geert Veldman van IJsvereniging De Hondsrug in Noordlaren ziet het somber in. Alle voorbereidingen zijn al lang en breed getroffen, maar de kou blijft maar uit. “Koning Winter moet ons echt helpen, anders wordt het niks. Januari kunnen we al vergeten, ik ben bang dat het dit jaar helemaal niks wordt. Maar goed, wie weet is het over twee weken weer totaal anders.”

Haaksbergen

Ook voorzitter Wouter Otten van IJSCH in Haaksbergen ziet dat het veel te warm is. “Er zijn tijden geweest dat hij al in november werd gereden. Daarom treffen wij de eerste voorbereidingen altijd al in oktober. We zijn er klaar voor, kom maar op met die kou!”

De Haaksbergse ijsclub introduceerde vorig jaar een heus geheim wapen: zonnedoeken boven de baan die de warmte van de zon tegenhielden. “Die doeken hebben we voor dit seizoen uitgebreid, nu zijn ook de bochten goed afgedekt.”

Nieuw-Buinen

Nieuw-Buinen dingt voor het tweede jaar op rij mee naar de eervolle titel. Maar volgens penningmeester Monique Wessels van schaatsvereniging Nieuw-Buinen is het net zo leuk om de tweede of derde wedstrijd te organiseren. “Ons voornaamste doel is dat de bewoners van het dorp kunnen schaatsen.”

Het is als relatieve nieuwkomer nog best pittig om op te boksen tegen oudgedienden als Haaksbergen en Noordlaren, weet Wessels. “Zij hebben meer ervaring, weten precies wat ze moeten doen. Maar ons draaiboek ligt ook klaar. En op één factor hebben we geen grip: het weer.”

Puttershoek

Puttershoek is de Benjamin van de vier. Vorig jaar wilde de ijsvereniging ook al meedoen, maar waren de benodigde vergunningen niet op tijd rond. Dit jaar maakt de ruim 100 jaar oude ijsclub eindelijk officieel kans.

Waarom ze in Puttershoek niet eerder besloten te jagen op de eerste marathon op natuurijs? “Vroeger hadden we alleen een veldbaan. Dan heb je zo’n 7 centimeter ijs nodig. Nu hebben we onze skeelerbaan voorzien van een opstaand randje. Als we die onder water zetten, hebben we aan 3 centimeter voldoende. Na twee nachtjes matige vorst kunnen we los.”

Beeld: ANP