Opmerkelijk

Indrukwekkend eerbetoon aan 'de portier van Schagen' Perry Viguurs

Voor velen in het uitgaansleven van het Noord-Hollandse Schagen was Perry Viguurs een bekend gezicht. Zaterdagavond hebben collega’s en vrienden op de Markt zijn overlijden herdacht met vijf minuten stilte. Niet een compacte haag, maar op veilige afstand, om besmetting met het coronavirus te voorkomen.

Perry was directeur van &O Security en verzorgde met zijn bedrijf de beveiliging van veel uitgaansgelegenheden en evenementen in de omgeving. In de nacht van maandag op dinsdag overleed hij. “We schrokken ons het apelazarus, het was totaal onverwacht”, zegt vriend en collega-portier Cornel Gorsselink.

‘Perry was een man met een leeuwenhart’

Gorsselink kende Perry al ongeveer 37 jaar. “Hij was een fenomeen bij ondernemers en de horecagasten. Iedereen liep met hem weg: de politie, de burgemeester. Het was een man met een leeuwenhart, zei ik altijd. Hij was goed in compromissen maken en zorgde ervoor dat alles altijd keurig werd opgelost.”

Perry was echt ‘dé portier’ van Schagen, omschrijft Gorsselink hem. Komende dinsdag is zijn uitvaart, maar daar is vanwege de coronacrisis alleen familie welkom. Dus had Cornel samen met een vriend het idee om zaterdag een herdenking te organiseren. “Zelfs politieagenten wilden daar bij zijn,” aldus Gorsselink. Vanwege het verbod op evenementen werd de herdenking afgelast.

Spontane herdenking

Zaterdagavond rond middernacht komen er toch mensen naar de Markt. “Portiers en andere vrienden hadden zaterdag toch spontaan het idee om hem op eigen wijze te herdenken.” Daarbij werden de adviezen van het RIVM opgevolgd. “We hielden ons keurig op afstand, op foto’s is ook te zien dat niemand elkaar aanraakt. Het was het minste wat we konden doen.”

Het was een imposante herdenking, vertelt Gorsselink. “Het was koud, het had net gehageld. Iedereen was stil en onder de indruk van het moment. We hebben vijf minuten onze ogen dichtgehouden, het enige wat je hoorde was het geklik van een camera van een persfotograaf.” Even later ontstaat er iets moois. “We hoorden in de verte dat er geklapt werd vanuit een raam, door mensen die naar ons keken. Toen begonnen wij even later ook te klappen.”

Zodra de coronacrisis voorbij is hoopt Gorsselink beter bij het overlijden van Perry stil te kunnen staan. “Dan gaan we nog iets groters organiseren.”

Foto: Facebook S&O Security