Lifestyle & Entertainment

Een derde van de Amsterdamse verhuurmakelaars discrimineert

Zeker een derde van de Amsterdamse verhuurmakelaars discrimineert, blijkt uit onderzoek van de gemeente Amsterdam. 33 procent van de verhuurmakelaars ging namelijk in op een discriminerend verzoek dat werd gedaan.

Het onderzoek werd uitgevoerd door zogenoemde ‘mystery callers’ en via correspondentietesten. Via het praktijkmiddel ‘mystery calls’ werd er telefonisch contact opgenomen met verhuurmakelaars en werd er een discriminerend verzoek vervaardigd. Zoals het doen van een selectie op afkomst.

Daarnaast werden via correspondentietesten verhuurders schriftelijk gecontacteerd door twee kandidaat huurders, die verschilden op kenmerken zoals migratieachtergrond en geslacht.

Vrouwen en mannen gediscrimineerd

Een aantal van de benaderde makelaarskantoren is aangesloten bij branchevereniging MVA of VVA. Van de 26 respondenten die lid zijn van een branchevereniging zijn zeven kantoren bereid om mee te werken aan discriminerende verzoeken. Van de vijftien kantoren die geen lid zijn van een branchevereniging, gaven zeven makelaars aan medewerking te verlenen.

Bij correspondentietest werd er 250 keer op een advertentie gereageerd. Vrouwen met een niet-westerse naam werden in 16 procent van de gevallen ongelijk behandeld. Voor mannen was dit zelfs 21 procent volgens de gemeente.

‘Namen en shamen’

De gemeente Amsterdam wil discriminerende makelaars en verhuurders op de woningmarkt harder aanpakken. Dat schrijft wethouder Laurens Ivens in een brief aan de gemeenteraad. Een van de opties is, als die mogelijkheid er is, om makelaars en verhuurders die veelvuldig over de schreef gaan bij naam te noemen, ofwel te ‘namen en shamen’.