Gezondheid

Derde Nederlanders voelt zich bezwaard om huisarts te bellen in coronacrisis

Ruim een derde van de Nederlanders (35 procent) voelt zich bezwaard om de huisarts te bellen in de coronacrisis. Ook maakt meer dan een derde van de Nederlanders (36 procent) bewust geen gebruik van het openbaar vervoer om besmetting te voorkomen.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek van Wat vindt Nederland onder ruim 2700 mensen. Van de mensen die liever niet de huisarts belt vanwege het coronavirus is 43 procent vrouw en 27 procent man. Ook is opvallend dat bijna de helft van de jongeren (47 procent) onder de 30 jaar het moeilijk vindt om met klachten contact op te nemen met de huisarts. Bij Nederlanders tussen de 30 en 50 jaar is dit 38 procent. Nederlanders boven de 50 jaar voelen zich het minst bezwaard om de arts te bellen met klachten; daarvan twijfelt 30 procent om contact op te nemen.

Openbaar vervoer

Daarnaast mijdt meer dan een derde van de mensen het openbaar vervoer om niet besmet te raken met corona. Meer dan de helft van de Nederlanders (53 procent) vindt dat de trein, bus, tram en metro uitsluitend gebruikt moet worden voor mensen met vitale beroepen.

Lees ook: Klopt het sterftecijfer door corona in Nederland wel of niet?

Wat vindt Nederland is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.

Beeld: ANP