Duizenden betogers op de Dam tegen politiegeweld VS en racisme in Nederland

Duizenden betogers, veelal met mondkapjes, hebben zich maandag rond 17.00 uur op de Dam in Amsterdam verzameld. Dit om te protesteren tegen wat zij noemen het politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU. Een woordvoerder van de politie zei dat het om duizenden mensen gaat en dat de betoging vooralsnog vreedzaam verloopt. De politie is aanwezig.

De organisatie had van te voren tegen de gemeente gezegd rekening te houden met 250 tot 300 betogers, zei een woordvoerster van de gemeente. Volgens haar is het de verantwoordelijkheid van de organisatie om de 1,5 meter in acht te nemen.

Lastig om anderhalve meter afstand te houden

De organisatie roept de aanwezigen op om afstand te houden en er staan ook kruizen op de grond waar mensen moeten staan, maar de drukte maakt dat lastig. De betogers dragen wel bijna allemaal mondkapjes, zoals vooraf was gevraagd.

Bekijk hieronder de livestream van het protest op de Dam:

Black live Matters protesteert op de Dam tegen politiegeweld en racisme

Diverse organisaties houden maandag in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen onder andere het politiegeweld tegen donkere mensen in de VS en het institutioneel racisme in Europa. Ook in Nederland ervaren zij nog altijd veel racisme. Het is al flink druk op de Dam.

Posted by Hart van Nederland on Monday, June 1, 2020

Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis. Floyd kwam vorige week om het leven na een hardhandige arrestatie door de politie. Zijn dood leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Sinds de dood van Floyd wordt er in meerdere Amerikaanse steden elke dag geprotesteerd. Daarbij grijpt de politie vaak fel in.

Kick Out Zwarte Piet

De betogers hebben verschillende borden mee met daarop teksten als “Black lives matter”en The future is coloured”. De demonstratie is een initiatief van het collectief Kick Out Zwarte Piet in samenwerking met Black Queer & Trans Resistance NL.