Gezondheid

Duitse politie gaat Nederlanders aan de grens steekproefsgewijs controleren

De Duitse politie gaat Nederlandse auto’s in het grensgebied vanaf vrijdag steekproefsgewijs controleren. Daarvoor is extra veel politie op de been. Wie geen goede reden heeft om in Duitsland te rijden, wordt teruggestuurd.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus

Wie de Duitse coronaregels overtreedt kan direct een boete verwachten. Zo kost het je 200 euro als je bijvoorbeeld met meer dan twee personen in een auto zit. Vanaf vrijdag gelden in Duitsland strengere regels om grensoverschrijdend verkeer te ontmoedigen.

Boodschappen en tanken mag nog wel

Nederlands grensbewoners mogen wel een boodschapje doen of even tanken in Duitsland, maar een hele dag winkelen of een attractie bezoeken valt buiten ‘kortstondig verblijf’ en is verboden. Naar verwachting kunnen recreanten wel gewoon de talloze grensoverschrijdende fiets- en wandelpaden gebruiken.

Nederland weert in het paasweekeinde bij de grenzen ook Duits bezoek. Alleen oosterburen die dringend in Nederland moeten zijn mogen doorrijden. Volgens het Veiligheidsberaad van burgemeesters blijkt dat vooral Limburg veel te maken heeft met Duitse toeristen. Veel van hen komen uit het dichtbevolkte Ruhrgebied. In het oosten en noorden van het land is bezoek van Duitsers de afgelopen twee weken sterk teruggelopen, aldus de burgemeesters.