Opmerkelijk

Duikers vinden Ferrari Mondial op bodem van IJ in Amsterdam

Een bizarre vondst op de bodem van het IJ in Amsterdam. Een team brandweerduikers vond daar op 17 juni tijdens een oefening een klassieke Ferrari. De auto lag al enkele jaren in het water.

Duikers van de brandweer kwamen de gezonken Ferrari bij toeval tegen tijdens een trainingsdag in het water aan de Javakade. Je komt niet iedere dag een Ferrari tegen in het water van het IJ, dus werd ook de politie ingeschakeld.

Uit de kentekengegevens kon de politie opmaken dat het om een rode Ferrari Mondial uit 1987 ging, destijds het instapmodel van het Italiaanse sportwagenmerk. Twitteraar Martin Damen meldt dat de auto 26 jaar geleden als vermist is opgegeven. Om meer onderzoek te doen, werd er op 29 juni nog een keer naar de auto gedoken.

Ferrari uit IJ getakeld

De politie besloot de auto naar de oppervlakte te halen. Een eerste poging daartoe, op woensdag 8 juni, leverde weinig op. De auto bleek muurvast te liggen in de modder op de bodem. Donderdag lukte het met behulp van een politiekraan om de auto uit het water te takelen.

De Ferrari – nog altijd kenmerkend rood – is overgebracht naar een politiebureau, waar de Forensische Opsporing verder onderzoek zal doen. “Het gaat om een bijzondere auto, dus we doen dit puur om een eventueel misdrijf uit te sluiten,” aldus een woordvoerder van de politie.

Beeld: Politie/HFV Photo Services