Weer & Verkeer

Bijna net zo druk op de wegen als voor de lockdown

Het is bijna weer net zo druk op de Nederlandse wegen als voor het coronavirus ons land bereikte. In vijf van de twaalf provincies is het zelfs drukker dan voor de lockdown, aldus de Nationale Database Wegverkeersgegevens.

“Na enkele stabiele weken is de verkeersvraag deze week weer gestegen naar waarden die op etmaalniveau vergelijkbaar zijn met de periode voordat de coronamaatregelen werden ingesteld”, aldus de NDW, kijkend naar de cijfers van 3 maart en 23 juni. 3 maart werd als uitgangspunt gebruikt en op 23 juni was de verkeersvraag 97 procent daarvan.

Drukker in Zeeland

Volgens de NDW zijn er veel verschillen per provincie. “Grofweg kunnen we een diagonale lijn door Nederland trekken van noordwest naar zuidoost. Het verkeer op de belangrijkste noord-zuid as (Noord-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Limburg) blijft nog achter vergeleken met de wegen in de noordoostelijke en de zuidwestelijke landsdelen.”

In Utrecht is de zogenoemde verkeersvraag het minst aangetrokken in vergelijking met de datum 3 maart. In Zeeland is het aanzienlijk drukker in het verkeer dan voor de lockdown.

Lees ook: Dit zijn de belangrijkste versoepelingen

De ochtendspits is nog altijd een stuk rustiger dan normaal. De NDW heeft het over een daling van 15 tot 20 procent. “Maar ook in deze periode is de verkeersvraag alweer een stuk hoger ten opzichte van het dieptepunt, met een daling van 50 procent.”

Betere doorstroming

De doorstroming op de wegen is nog altijd een stuk beter dan begin maart. Waarschijnlijk komt dit door de gelijkmatigere spreiding van het verkeer over de dag, aldus de NDW.

In het vrachtverkeer werden nog weinig veranderingen ten opzichte van de voorgaande weken gesignaleerd.

Lees ook: Opperste paraatheid op de weg: hitteprotocol vanaf woensdag

ANP