Gezondheid

Drukte bij voorrangslijn coronatest voor docenten en zorgmedewerkers

Zoveel leraren en zorgmedewerkers proberen maandagochtend met voorrang een afspraak voor een coronatest te maken, dat het erg druk is op het aparte telefoonnummer. De organisatie GGD GHOR Nederland waarschuwt dat het langer kan duren voordat deze bellers iemand aan de lijn krijgen. Sommigen krijgen te horen dat ze het een half uur later nogmaals moeten proberen.

Het speciale telefoonnummer is zeven dagen per week tussen 7.30 en 20.00 uur bereikbaar. Op maandagochtend hadden binnen 25 minuten 1400 mensen gebeld voor een afspraak. “We vermoeden dat het deze ochtend nog wel even druk is. Je kunt aannemen dat er ook mensen bij zitten die al langer klachten hadden en nu bellen”, laat een woordvoerder weten.

Juiste informatie

Volgens GGD GHOR Nederland, de koepel van alle regionale gezondheidsdiensten, “helpt het wanneer je voordat je belt de juiste documenten en gegevens hebt”. Onderwijspersoneel met klachten kan van de schoolleiding een voorrangsverklaring krijgen. Ze worden dan zo snel mogelijk getest en horen daarna ook zo snel mogelijk de uitslag.

Mensen die in het onderwijs en de zorg werken krijgen vanaf maandag voorrang bij coronatests. Dat moet personeelstekort en uitval in de zorg en het onderwijs voorkomen.

‘Agenten moet ook voorrang krijgen’

Politiemensen zouden net als personeel in de zorg en het onderwijs voorrang moeten krijgen bij het afnemen van coronatesten. Gebeurt dat niet, dan wordt het moeilijk om alle diensten ingevuld te krijgen. Dat zegt Mireille Beentjes van de landelijke korpsleiding bij het programma Spraakmakers op Radio 1.

“We hebben moeite met het vullen van roosters, thuiswerken is geen optie voor deze mensen. Agenten doen hun werk op straat, iedere dag dat ze thuis wachten op een test of uitslag, dat is een dag te veel. Linksom of rechtsom, als het maar sneller gaat dan nu”, aldus Beentjes.

Ook de politiebond Nederlandse Politie Bond (NPB) vindt dat agenten aanspraak moeten kunnen maken op de voorrangslijn van de GGD. Jan Struijs, voorzitter van de bond: “We hebben dagelijks aanhoudingen, de alarmcentrale moet doorgaan, we hebben heel veel contact. Er is schaarste aan personeel en veel onzekerheid onder onze mensen omdat ze een contactberoep hebben en een privéleven.”

ANP